DontiaStoma.gr
Μούδιασμα της Γλώσσας
Μούδιασμα Γλώσσας

Μούδιασμα της Γλώσσας

Το μούδιασμα της γλώσσας είναι μια αρκετά ενοχλητική κατάσταση, ευτυχώς σπάνια, όταν η γλώσσα εμφανίζει μειωμένη ή και πλήρη απώλεια της αίσθησης γεύσης, πίεσης, αφής. Μπορεί να συνοδεύεται από ‘μυρμήγκιασμα’ ή από μια αίσθηση σαν να υπάρχουν ‘καρφίτσες’ στη γλώσσα. 'Ολες αυτές οι καταστάσεις θεωρούνται σαν νευρολογικές διαταραχές και αναφέρονται σαν υπαισθησία ή παραισθησία της γλώσσας.

Τι προκαλεί το μούδιασμα της γλώσσας;

Οποιαδήποτε ανωμαλία στις αισθήσεις που αντιλαμβανόμαστε μέσω της γλώσσας μας είναι ένδειξη προβλήματος του νευρικού συστήματος (των νευροϋποδοχέων, των νεύρων ή του εγκεφάλου) που είναι υπεύθυνο για την διαβίβαση και επεξεργασία τους. Στην επιφάνεια της γλώσσας υπάρχουν χιλιάδες νευρικές απολήξεις, καθεμία εξειδικευμένη για να αντιλαμβάνεται την γεύση, την πίεση, την υφή, ή την θερμότητα. Μόλις δοθεί το σχετικό ερέθισμα, δημιουργείται ένα ηλεκτρικό ερέθισμα που ταξιδεύει μέσω των νεύρων μέχρι τον εγκέφαλο όπου και μεταφράζεται στην αντίστοιχη αίσθηση. Η γλώσσα έχει την μοναδική ικανότητα σε σχέση με άλλα σημεία του σώματος να αντιλαμβάνεται και την γεύση μέσω της ανίχνευσης της χημικής σύνθεσης των ουσιών με τις οποίες έρχεται σε επαφή. (Περισσότερες πληροφορίες στην σχετική σελίδα για τη «Γλώσσα και Γεύση»)

Το μούδιασμα της γλώσσας σημαίνει ότι οι σχετικοί νευροϋποδοχείς δεν αντιλαμβάνονται τα ερεθίσματα ή δεν τα αντιλαμβάνονται στη σωστή τους ένταση. Στο ‘μυρμήγκιασμα’ και τις ΄καρφίτσες στη γλώσσα’ συμβαίνει συνήθως το αντίθετο, οι νευρικές απολήξεις αντιλαμβάνονται κάποιο ερέθισμα χωρίς αυτό να υπάρχει πραγματικά.

Αιτίες για το μούδιασμα της γλώσσας

Οι πιό συχνές αιτίες για το μούδιασμα της γλώσσας είναι:

Οδοντιατρικές επεμβάσεις

Οι οδοντιατρικές επεμβάσεις αποτελούν την συνηθέστερη αιτία για το μούδιασμα της γλώσσας.

Το παρατεταμένο μούδιασμα της γλώσσας, των χειλιών, και γενικά του στόματος ή και του προσώπου είναι αρκετά συνήθης παρενέργεια της χορήγησης τοπικής αναισθησίας για κάποια οδοντιατρική επέμβαση. Όταν αρχίσει να υποχωρεί το μούδιασμα μπορεί να εμφανιστεί και ΄μυρμήγκιασμα’ στη γλώσσα ή το σαγόνι. Ένα ελαφρύ μούδιασμα του προσώπου μέχρι και την επόμενη μέρα δεν είναι ανησυχητικό. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις η βελόνα μπορεί να πιέσει ή και να τραυματίσει κάποιο νεύρο με αποτέλεσμα το μούδιασμα να διαρκέσει και για αρκετές ημέρες μέχρι να επουλωθεί το νεύρο.

Σοβαρές περιπτώσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα μόνιμο μούδιασμα της γλώσσας ή και άλλων σημείων του στόματος ή του προσώπου οφείλονται στις περισσότερες περιπτώσεις στη συμπίεση ή τον άμεσο τραυματισμό κάποιου κύριου νεύρου (συνήθως του γλωσσικού νεύρου) από οδοντιατρικό εργαλείο κατά τη διάρκεια χειρουργικών οδοντιατρικών επεμβάσεων όπως η εξαγωγή δοντιού, η απονεύρωση δοντιού και η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων. Συχνά υπάρχει παράλληλα και μούδιασμα στο σαγόνι, στα χείλη, στο μάγουλο ή και σε μεγάλο τμήμα του προσώπου. Αν η βλάβη είναι σοβαρή και το νεύρο δεν μπορέσει να επουλωθεί το μούδιασμα στην γλώσσα ή/και στο σαγόνι μπορεί να είναι και μόνιμο.

Τραυματισμοί της γλώσσας

Οι τραυματισμοί της γλώσσας μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στους νευροϋποδοχείς με αποτέλεσμα μούδιασμα της γλώσσας και αλλοίωση των αισθήσεων. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το κάψιμο της γλώσσας από καυτά ποτά ή φαγητά, το δάγκωμα της γλώσσας, το piercing κ.α.. Πολύ κρύα ποτά μπορεί επίσης να προκαλέσουν μούδιασμα.

Μολύνσεις

Μολύνσεις, όπως ο επιχείλιος έρπης ή ο έρπης ζωστήρ,που μπορεί να προσβάλλουν την γλώσσα ή τα νεύρα είναι πιθανόν να προκαλέσουν μούδιασμα ή και αίσθημα πόνου στη γλώσσα. Συνήθεις μολύνσεις του στόματος όπως οι μυκητιάσεις (στοματίτιδα) παρά τις αλλοιώσεις που εμφανίζουν στην επιφάνεια της γλώσσας σπάνια προκαλούν μούδιασμα.

Έλλειψη βιταμινών

Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών όπως η Β12 και ιχνοστοιχείων μπορεί να προκαλέσουν μούδιασμα ή/και μυρμήγκιασμα της γλώσσας. Παρόμοιο αποτέλεσμα προκαλούν και ανωμαλίες στην συγκέντρωση ηλεκτρολυτών όπως τα ιόντα ασβεστίου, καλίου ή νατρίου που συμμετέχουν στην διαδικασία δημιουργίας και μετάδοσης των ηλεκτρικών ερεθισμάτων στα νεύρα.

Φάρμακα και άλλες ουσίες

Ορισμένες ουσίες όπως κάποια συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα τοπικά αναισθητικά, ορισμένοι ποτά με αλκοόλ, καυστικές ουσίες ή ναρκωτικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλία στις αισθήσεις της γλώσσας και μούδιασμα, που συνήθως είναι παροδικό.

Τοξίνες

Ορισμένες τοξικές ουσίες, όπως οι φυσικές τοξίνες που υπάρχουν σε ορισμένα εξωτικά ψάρια (όπως το μπαρακούντα) αν έρθουν σε επαφή με τη γλώσσα προκαλούν μούδιασμα της γλώσσας και αλλοίωση των αισθήσεων. Παρόμοια συμπτώματα παρατηρούνται και σε περιπτώσεις δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα.

Άλλες αιτίες

Άλλες πιθανές αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλεται ένα μούδιασμα της γλώσσας ή άλλες ενοχλητικές καταστάσεις όπως το ‘μυρμήγκιασμα’ ή οι ‘καρφίτσες’ στη γλώσσα είναι:

  • Η σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Eγκεφαλικό επεισόδιο και παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA)
  • ‘Oγκος που πιέζει τα νεύρα ή όγκος στον εγκέφαλο
  • Καυσαλγία στόματος (γλωσσοδυνία)
  • Υποθυρεοειδισμός
  • Ημικρανίες

Το μούδιασμα στη γλώσσα μπορεί να εκδηλωθεί ως πρόδρομο σύμπτωμα κάποιας νευρολογικής πάθησης. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό επισκεφθείτε το γιατρό ή τον οδοντίατρο σας για να προσδιοριστεί η αιτία που προκαλεί το μούδιασμα.

Πότε το μούδιασμα της γλώσσας είναι επικίνδυνο;

Θα πρέπει να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια:

  • Αν νιώσετε ξαφνικό μούδιασμα στο γλώσσα μαζί με μυρμήγκιασμα, αδυναμία ή παράλυση μόνο στη μία πλευρά του σώματος σας.
  • Αν νιώσετε ξαφνικό μούδιασμα στη γλώσσα σε συνδυασμό με οξύ πονοκέφαλο.
  • Αν το μούδιασμα της γλώσσας συνοδεύεται από διαταραχές στην όραση ή αλλαγές στην ομιλία.
  Επιστροφή στο άρθρο → Προβλήματα της Γλώσσας


DontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2017, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.