DontiaStoma.gr
Εξαγωγή Δοντιού

Πιθανές Επιπλοκές μετά από Εξαγωγή Δοντιού

Η εξαγωγή δοντιού είναι μια αρκετά συνηθισμένη οδοντιατρική επέμβαση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν αναμένονται προβλήματα ή επιπλοκές κατά τη διάρκεια ή μετά την εξαγωγή δοντιού. Όμως μερικές φορές μια εξαγωγή μπορεί να εμφανίσει απρόβλεπτες επιπλοκές.

Γενικά η δυσκολία μιας εξαγωγής αυξάνεται όταν η δομή του δοντιού είναι εξασθενημένη πχ. λόγω εκτεταμένης τερηδόνας ή γιατί είναι απονευρωμένο, υπάρχει πολύ λίγος υγιής οδοντικός ιστός στη μύλη του δοντιού, έχει πολλές ρίζες, παρουσιάζει πολύπλοκη μορφολογία ριζών, ή βρίσκεται πολύ κοντά σε νεύρα του στόματος.

Όσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία μιάς εξαγωγής, τόσο πιθανότερη είναι η εμφάνιση επιπλοκών κατά ή μετά την επέμβαση. Περιστατικά εξαγωγής δοντιών όπου αναμένεται αυξημένη δυσκολία, είναι προτιμότερο να παραπέμπονται σε ένα Γναθοπροσωπικό χειρούργο που έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση και εμπειρία στον τομέα των χειρουργικών εξαγωγών δοντιών.

Επιπλοκές εξαγωγής δοντιού κατά τη διάρκεια της επέμβασης

Οι πιθανές επιπλοκές μιας εξαγωγής δοντιού κατά τη διάρκεια της επέμβασης περιλαμβάνουν:

 • Βλάβη σε γειτονικά δόντια. Τα παρακείμενα δόντια ή οδοντιατρικές αποκαταστάσεις (π.χ., στεφάνες, γέφυρες, εμφυτεύματα) δίπλα στο σημείο όπου γίνεται η εξαγωγή δοντιού μπορεί να υποστούν βλάβη απο κάποιο λάθος χειρισμό εργαλείου κατά την επέμβαση.
 • Ελλιπή εξαγωγή. Ένα μικρό τμήμα της ρίζας του δοντιού μπορεί να μείνει στο φατνίο. Αν και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης, μερικές φορές ο οδοντίατρος μπορεί να επιλέξει να μην επιχειρήσει την απομάκρυνση του αν αυτό είναι επικίνδυνο π.χ. αν είναι πολύ κοντά στο νεύρο.
 • Διάτρηση ιγμορείου. Η εξαγωγή ενός γομφίου από την άνω γνάθο μπορεί να προκαλέσει βλάβη των ιγμορείων, δημιουργώντας μια τρύπα που θα μπορούσε να γίνει μια πηγή μόλυνσης για το ιγμόρειο. Συνήθως η βλάβη θα επουλωθεί από μόνη της, αλλά μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί διορθωτική χειρουργική επέμβαση.
 • Τραυματισμό νεύρου. Αν το άκρο της ρίζας του δοντιού βρίσκεται πολύ κοντά στο φατνιακό ή το γλωσσικό νεύρο, μπορεί να προκληθεί τραυματισμός του κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Μόνιμο μούδιασμα στο κάτω χείλος και το πηγούνι είναι κοινά συμπτώματα ενός τραυματισμένου νεύρου. Το νεύρο θα θεραπευθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες, ανάλογα με την έκταση της ζημίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η βλάβη είναι πολύ σοβαρή και το νεύρο δεν είναι σε θέση να επουλωθεί πλήρως, αφήνοντας τον ασθενή με ένα μόνιμο μούδιασμα.
 • Κάταγμα γνάθου. Οι ασθενείς με χαμηλή οστική πυκνότητα στην κάτω γνάθο (π.χ. ηλικιωμένες γυναίκες με οστεοπόρωση) διατρέχουν τον κίνδυνο ενός κατάγματος της γνάθου λόγω των ισχυρών δυνάμεων που αναπτύσσονται στο οστό κατά την εξαγωγή.

Επιπλοκές εξαγωγής δοντιού μετά την επέμβαση

Οι πιθανές επιπλοκές μιας εξαγωγής δοντιού μετά την επέμβαση περιλαμβάνουν:

 • Ξηρό φατνίο. Το ξηρό φατνίο είναι μια επιπλοκή που εμφανίζεται μετά από το 5% των εξαγωγών. Η κατάσταση εμφανίζεται όταν δεν δημιουργηθεί ή απομακρυνθεί πρόωρα ο θρόμβος αίματος μέσα στο φατνίο. Σε αυτή την περίπτωση το οστό του φατνίου και τα νεύρα που καταλήγουν σε αυτό μένουν εκτεθειμένα, προκαλώντας πολύ έντονο πόνο. Παράλληλα το οστό ξεραίνεται, σταματάει η αιμάτωση του, και αρχίζει να νεκρώνεται.
 • Μόλυνση. Η πληγή στο σημείο της εξαγωγής μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου για τα μικρόβια, ιδιαίτερα σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή όταν δεν τηρούνται σωστά οι μετεγχειρητικές οδηγίες. Εάν ένας ασθενής έχει υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, ο οδοντίατρος θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για πριν και μετά την εξαγωγή.
 • Υπερβολική αιμορραγία και / ή οίδημα, ερυθρότητα ή πυρετός. Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, ειδικά αν συνεχιστούν και μετά τις πρώτες 48 ώρες, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας ή τον γναθοχειρουργό.

Γιατί πρέπει να αντικαταστήσετε ένα δόντι μετά από την εξαγωγή του

Μετά από μια εξαγωγή δοντιού, οι οδοντίατροι συνιστούν να αντικαταστήσουμε το εξαχθέν δόντι το ταχύτερο δυνατόν με μια γέφυρα ή ένα οδοντικό εμφύτευμα (εκτός βέβαια εάν η εξαγωγή έγινε προγραμματισμένα στο πλαίσιο μιας ορθοδοντικής θεραπείας ή για την τοποθέτηση ολικής οδοντοστοιχίας). Αν το δόντι δεν αντικατασταθεί, η απουσία του μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα σε μακροπρόθεσμη βάση:

 • Προβλήματα σύγκλεισης. Τα δόντια δίπλα σε ένα δόντι που εξάγεται τείνουν να καλύψουν τον κενό χώρο, προκαλώντας προβλήματα με την ευθυγράμμιση και σύγκλειση των δοντιών. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στα δόντια, φθορές λόγω αποτριβής, ή διαταραχές της κροταφογναθικής διάρθρωσης.
 • Προβλήματα μάσησης. Η απώλεια ακόμη και ενός δοντιού, ειδικά αν πρόκειται για γομφίο, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη μασητική ικανότητα. Εκτός από αυτό, το δόντι της άλλης γνάθου πιέζει τα σκληρά τρόφιμα στο μαλακό πλέον ιστό που καλύπτει το φατνίο του εξαχθέντος δοντιού προκαλώντας ερεθισμό και πόνο.
 • Χαλάρωση γειτονικών δοντιών. Τα γειτονικά δόντια εκατέρωθεν ενός εξαχθέντος δοντιού χάνουν την πλευρική στήριξή τους και έχουν αυξημένο κίνδυνο να χαλαρώσουν και να αρχίσουν να κουνιούνται με την πάροδο του χρόνου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το δόντι της άλλης γνάθου στο σημείο της εξαγωγής καθώς χάνεται η αντίρροπη δύναμη που το πίεζε στη θέση του.
 • Αισθητικά προβλήματα. Η εμφάνιση του ασθενούς επηρεάζεται σοβαρά από την απώλεια ενός ή περισσοτέρων δοντιών ιδίως όταν πρόκειται για μπροστινά δόντια, δημιουργώντας προβλήματα στην κοινωνική του συμπεριφορά.

Η καλύτερη θεραπεία μετά από εξαγωγές δοντιών, τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά, είναι η αντικατάσταση των ελλειπόντων δοντιών με οδοντικά εμφυτεύματα.

Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας για την γρηγορότερη επούλωση του τραύματος μετά απο μια εξαγωγή δοντιών και την αποφυγή ανεπιθύμητων παρενεργειών. Επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας αν η αιμορραγία συνεχίζεται για περισσότερο από 24 ώρες ή αν έχετε ναυτία, πυρετό, ρίγη ή έντονο πόνο μετά από εξαγωγή δοντιού.  επόμενο άρθρο → Τί είναι το Ξηρό Φατνίο;


DontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2017, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.