DontiaStoma.gr
Πονόδοντος

Πονόδοντος  •  Τι σημαίνει ο πόνος στα δόντια;

Ο πονόδοντος μπορεί να επηρεάζει είτε ένα μεμονωμένο δόντι, ή σε ορισμένες περιπτώσεις, μια ευρύτερη περιοχή του στόματος προκαλώντας πόνο σε μια ομάδα δοντιών. Ο πόνος στα δόντια δεν είναι ποτέ μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά είναι ουσιαστικά ευεργετικός για την υγεία μας, παρέχοντας μια ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα στο στόμα μας. Ο πόνος των δοντιών μπορεί να μας δώσει μια προειδοποίηση μιας μόλυνσης, φλεγμονής, ή άλλης βλάβης που απαιτούν άμεση προσοχή και οδοντιατρική ή ιατρική θεραπεία.

Αιτίες που προκαλούν πόνο στα δόντια

Η αιτία της πονόδοντου δεν είναι πάντα ένα πρόβλημα με το δόντι στο οποίο αισθανόμαστε την ενόχληση. Μπορεί να σχετίζεται με ένα διπλανό δόντι, με τους ιστούς γύρω του, ή ακόμη και με ένα μη οδοντιατρικό πρόβλημα υγείας. Η αίσθηση του πόνου προκαλείται από τον ερεθισμό των νεύρων των δοντιών και συνηθέστερα οφείλεται σε:

Άλλες αιτίες που προκαλούν πονόδοντο και δεν σχετίζονται άμεσα με τα δόντια είναι:

Πώς να σταματήσετε τον πονόδοντο

Όταν αισθάνεστε πόνο σε κάποιο δόντι, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για εξέταση, χωρίς να περιμένετε να δείτε αν θα περάσει από μόνος του σε μια - δυο μέρες. Η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του προβλήματος, πολύ πιο έντονο πόνο, η ακόμη και απώλεια δοντιού και πιο δαπανηρές θεραπείες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία του πονόδοντου θα απαιτήσει την επέμβαση οδοντιάτρου, προκειμένου να θεραπευθεί το οδοντιατρικό πρόβλημα που προκαλεί τον πόνο των δοντιών. Για προβλήματα όπως η τερηδόνα, ένα απλό οδοντιατρικό σφράγισμα μπορεί να είναι αρκετό για να σταματήσει ο πονόδοντος. Αν όμως έχει επηρεαστεί ο πολφός ή έχει σχηματιστεί απόστημα θα απαιτηθεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση). Αν το δόντι είναι πολύ κατεστραμμένο ή η απονεύρωση αποτύχει και δεν καταφέρει να σταματήσει την μόλυνση, η εξαγωγή του δοντιού μπορεί να είναι η μόνη επιλογή για να σταματήσει ο πόνος.

Πόνος στα δόντια ή τα ούλα μπορεί να εμφανιστεί φυσιολογικά μετά από αρκετές οδοντιατρικές θεραπείες, όπως μετά από ένα σφράγισμα, απονεύρωση, και φυσικά μετά απο μια εξαγωγή. Αλλά εάν αυτός ο πόνος συνεχίζεται για αρκετές ημέρες ή γίνεται εντονότερος, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας επιπλοκής και θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του οδοντιάτρου σας.

Ανακούφιση απο τον πονόδοντο

Αν ξυπνήσετε με ένα βασανιστικό πονόδοντο στη μέση της νύχτας, ή για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να επισκεφθείτε άμεσα έναν οδοντίατρο, θα χρειαστείτε σίγουρα κάτι για να ανακουφίσει προσωρινά τον πόνο των δοντιών. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για την ανακούφιση από τον πονόδοντο είναι η χρήση παυσίπονων όπως η ασπιρίνη και η παρακεταμόλη που έχουν αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ορισμένες εναλλακτικές μή φαρμακευτικές θεραπείες μπορούν επίσης να προσφέρουν κάποια ανακούφιση σε περιπτώσεις ήπιου πονόδοντου. Οι πιο γνωστές και απλές εναλλακτικές θεραπείες περιλαμβάνουν την εφαρμογή γαρυφαλέλαιου, φακέλων τσαγιού, ή κάποιων άλλων βοτάνων απευθείας στο πονεμένο δόντι.

Για σοβαρούς πονόδοντους όμως, ειδικά μετά από μια εξαγωγή δοντιού ή μια άλλη επέμβαση στοματικής χειρουργικής, μπορεί να χρειαστεί ο οδοντίατρος σας να χορηγήσει ένα πιο ισχυρό συνταγογραφούμενο παυσίπονο.

Να θυμάστε πάντα ότι ένας πόνος στα δόντια πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα από έναν οδοντίατρο. Οποιαδήποτε εναλλακτική θεραπεία για ανακούφιση απο τον πονόδοντο θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως προσωρινή λύση μέχρι την επίσκεψη στο οδοντιατρείο.

Πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ένας πόνος στα δόντια?

Ένας πόνος των δοντιών μπορεί να είναι σημάδι ενός προβλήματος με ακόμη πιο σοβαρότερες επιπλοκές απο την απώλεια κάποιου δοντιού. Οι πιο επικίνδυνες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν πονόδοντο ως σύμπτωμα περιλαμβάνουν:

  • Η στηθάγχη (που προκαλείται από την ανεπαρκή παροχή αίματος και οξυγόνου στον καρδιακό μυ, λόγω στένωσης των αρτηριών της καρδιάς) γίνεται αισθητή συνήθως ως πόνος στο στήθος ή στον αριστερό βραχίονα, αλλά σε περίπου 10% των περιπτώσεων εκδηλώνεται και με πόνο στην αριστερή πλευρά της γνάθου. Οι ασθενείς με ιστορικό καρδιακής νόσου πρέπει να γνωρίζουν τη πιθανότητα αυτή, και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε ένα ξαφνικό πονόδοντο, ειδικά αν έχουν καλή στοματική υγεία. Ο πόνος των δοντιών μπορεί να είναι ένδειξη ενός επερχόμενου καρδιακού επεισοδίου.
  • Τα οδοντικά αποστήματα είναι μια κοινή αιτία της πονόδοντου. Εάν ένα απόστημα αφεθεί χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, η λοίμωξη μπορεί να επεκταθεί στους ιστούς στη βάση του στόματος και τον λαιμό προκαλώντας μια κατάσταση γνωστή ως στηθάγχη Ludwig, που μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή, εμποδίζοντας τον αεραγωγό και προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή. Εάν έχετε συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγη, ναυτία, ή έντονο οίδημα που αποτελούν ενδείξεις σοβαρής λοίμωξης, θα πρέπει να δείτε το γιατρό ή τον οδοντίατρο σας αμέσως.

Βαθμολογία για το άρθρο: Πονόδοντος 4.4/5 • από 41 αξιολογήσεις (04.2017)

Ένας πονόδοντος αποτελεί μήνυμα για την ύπαρξη ενός προβλήματος υγείας. Εκτός απο ένα πρόβλημα στα δόντια μπορεί να είναι σύμπτωμα μέχρι και μιας καρδιακής προσβολής. Ποτέ μην αγνοείτε ένα πόνο στα δόντια. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατόν για να προλάβετε σοβαρές επιπλοκές και να μειώσετε την ταλαιπωρία και το κόστος των απαιτούμενων θεραπειών.

  Επόμενο άρθρο → Παυσίπονα για τον Πονόδοντο


DontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2017, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.