DontiaStoma.gr
Πονόδοντος

Παυσίπονα για Ανακούφιση από τον Πονόδοντο

Αν ξυπνήσετε με ένα βασανιστικό πονόδοντο στη μέση της νύχτας, ή για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να επισκεφθείτε άμεσα έναν οδοντίατρο, θα χρειαστείτε σίγουρα ένα παυσίπονο για να ανακουφίσει προσωρινά τον πόνο των δοντιών. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για την άμεση ανακούφιση από τον πονόδοντο είναι η χρήση παυσίπονων όπως η παρακεταμόλη ενώ αν συνυπάρχει και φλεγμονή το καλύτερο παυσίπονο είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη που έχουν αναλγητικές αλλά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Να θυμάστε ότι ένας πονόδοντος δεν περνάει από μόνος του, ακόμη και αν τα παυσίπονα δώσουν κάποια προσωρινή ανακούφιση. Ένας πόνος στα δόντια είναι ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα στα δόντια που πρέπει να αντιμετωπιστεί από έναν οδοντίατρο. Οποιαδήποτε εναλλακτική θεραπεία για ανακούφιση από τον πονόδοντο θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως προσωρινή λύση μέχρι την επίσκεψη στο οδοντιατρείο.

Τύποι Παυσίπονων για τον Πονόδοντο

Τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα παυσίπονα για τον πονόδοντο είναι:

  • Παρακεταμόλη. Η παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη στις ΗΠΑ) έχει παυσίπονη και αντιπυρετική δράση και θεωρείται το καλύτερο ήπιο παυσίπονο για την αντιμετώπιση ελαφρών έως μέτριων πονόδοντων. Δεν έχει όμως αντιφλεγμονώδη δράση και δεν μπορεί να καταπολεμήσει τυχόν φλεγμονή (αν δηλαδή υπάρχει και πρήξιμο). Δρα μέσα σε 30-45΄ και ανακουφίζει τον πόνο για 6-8 ώρες. Για πιο άμεση ανακούφιση επιλέξτε τα αναβράζοντα δισκία που επιδρούν γρηγορότερα. Εμπορικές ονομασίες: Depon, Panadol, Apotel κ.ά.
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (NSAID). Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αναλγητικά με δραστικές ουσίες όπως η ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικο οξύ), νιμεσουλίδη, μεφαιναμικό οξύ, ιβουπροφένη, νιφλουμικό οξύ κλπ. έχουν παυσίπονη, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδη δράση. Αποτελούν τα πιο ευρέως συνιστώμενα παυσίπονα για τον πονόδοντο, ιδίως όταν υπάρχει και φλεγμονή, καθώς εκτός από τον πόνο παράλληλα καταπολεμούν και το πρήξιμο (με πιο συχνά συνιστώμενα για πονόδοντο και φλεγμονές στο στόμα τα Αμοξίλ και Νιφλαμόλ). Τα περισσότερα αντιφλεγμονώδη δρουν μέσα σε μισή ώρα από τη λήψη τους και ανακουφίζουν από τον πόνο για 6-8 ώρες. Eμπορικές ονομασίες: Ασπιρίνη, Salospir, Egicalm, Ponstan, Mesulid, Biofenac, Voltaren, Naprosyn, Niflamol, Nurofen, Advil, Brufen, Xefo κ.ά.
  • Συνταγογραφούμενα οπιοειδή αναλγητικά. Σε σοβαρές μόνον περιπτώσεις όταν υπάρχει πολύ έντονος πόνος και χρειάζεται κάποιο πιο ισχυρό παυσίπονο για τον πονόδοντο όπως πχ. σε ένα σοβαρό απόστημα ή μετά από μια χειρουργική εξαγωγή, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει ένα συνταγογραφούμενο οπιοειδές παυσίπονο που περιέχει κωδείνη (όπως το Lonarid) ή άλλο οπιοειδές αναλγητικό (με υδροκοδώνη, οξυκοδώνη, μορφίνη κ.α.).
  • Τοπικά αναισθητικά gel. Χρησιμοποιούνται κυρίως για παιδιά για την αντιμετώπιση του πόνου κατά την ανατολή των δοντιών και προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση από τον πονόδοντο μουδιάζοντας την περιοχή όπου εφαρμόζονται.

Πονόδοντος - Παυσίπονα για Παιδιά

Τα μόνα παυσίπονα που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται από παιδιά είναι αυτά που βασίζονται στην παρακεταμόλη και μόνον μετά από σύσταση του παιδοδοντιάτρου ή του παιδιάτρου που θα καθορίσει την σωστή δοσολογία ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού.

Απαγορεύεται η χρήση ασπιρίνης γιατί έχει συνδεθεί με την πιθανότητα εμφάνισης μιας επικίνδυνης πάθησης, γνωστής σαν σύνδρομο Reye.

Για περιπτώσεις πονόδοντου σε μικρά παιδιά κατά την ανατολή των δοντιών κυκλοφορούν ειδικά gel (συνήθως με γαρυφαλέλαιο) με τοπική αναισθητική δράση.

Αντιβίωση για πονόδοντο

Η λήψη αντιβίωσης για τον πονόδοντο συνιστάται μόνο στην περίπτωση που υπάρχει κάποια μόλυνση στο στόμα που προκαλεί έντονη φλεγμονή και πόνο, όπως π.χ. ένα οδοντικό ή περιοδοντικό απόστημα.

Προσοχή: Ποτέ δεν παίρνουμε μόνοι μας αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσουμε ένα πονόδοντο χωρίς να συμβουλευθούμε πρώτα τον οδοντίατρο ή τον γιατρό μας. Εκείνοι γνωρίζουν το ιατρικό ιστορικό μας και μπορούν να κρίνουν αν τα χρειαζόμαστε και να συστήσουν το κατάλληλο αντιβιοτικό και την σωστή δοσολογία.

Τα συνήθη αντιβιοτικά που χορηγούνται σε παθήσεις των δοντιών είναι:

  • Amoxil 500 mgr (αμοξυκιλίνη)
  • AUGMENTIN 625 mgr (500 mgr αμοξυκιλίνης + 125 mgr κλαβουλανικού οξέως)
  • Flagyl 500 mgr (μετρονιδαζόλη)
  • Klaricid 250 mgr (κλαριθρομυκίνη).

Συμβουλές για την χρήση παυσίπονων για τον πονόδοντο

  • Μήν παίρνετε παυσίπονα χωρίς να συμβουλευθείτε πρώτα τον οδοντίατρο ή τον γιατρό σας, ιδιαίτερα αν παίρνετε συστηματικά φάρμακα για άλλες παθήσεις.
  • Ποτέ μην υπερβαίνετε την συνιστώμενη δόση, καθώς ακόμη και τα απλά παυσίπονα γίνονται τοξικά πχ. για το ήπαρ σε περίπτωση υπερβολικής δόσης.
  • Μην χρησιμοποιείτε παυσίπονα καθημερινά για μεγάλο διάστημα γιατί μπορεί να προκληθούν προβλήματα στο ήπαρ, τα νεφρά το στομάχι κ.α.
  • Αν έχετε ευαίσθητο στομάχι, πάρτε ένα αντιόξινο πριν πάρετε κάποιο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες παυσίπονο, ιδίως αν πρόκειται για ασπιρίνη.
  • Απαγορεύεται η χρήση ασπιρίνης από παιδιά.
  • Μην τοποθετείτε ασπιρίνη απευθείας πάνω στο δόντι που πονάει (όπως συστήνουν κάποια γιατροσόφια) καθώς μπορεί να προκαλέσει χημικό έγκαυμα στα ούλα.
  • Μην καταναλώνετε αλκοόλ όταν έχετε πάρει παυσίπονα για τον πονόδοντο.
  • Κατά την εγκυμοσύνη, η παρακεταμόλη θεωρείται ως το πιο ασφαλές παυσίπονο.

Η λήψη παυσίπονων για τον πονόδοντο έχει σαν στόχο την προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο, και σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποκαθιστά την ανάγκη να επισκεφθούμε τον οδοντίατρο μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκαλεί τον πονόδοντο.

Φυσικά παυσίπονα / βότανα για τον πονόδοντο

Εκτός από τα φάρμακα υπάρχουν και ορισμένες φυσικές ουσίες που μπορούν να δράσουν σαν φυσικά παυσίπονα για τον πονόδοντο όπως:

  • Γαρυφαλέλαιο: Tο αιθέριο έλαιο του γαρίφαλου χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική και θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά παυσίπονα για τον πονόδοντο.
  • Aλατόνερο: Το αλατόνερο καταπραύνει τον πόνο, έχει αντιμικροβιακή δράση και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής. Βοηθά επίσης στην γρηγορότερη επούλωση τραυμάτων στο στόμα όπως μετά από εξαγωγή δοντιού.
  • Xαμομήλι: Tο χαμομήλι είναι γνωστό για τις αντισηπτικές του ιδιότητες και μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά τον πονόδοντο.

Ένας πονόδοντος αποτελεί μήνυμα για την ύπαρξη ενός προβλήματος υγείας. Εκτός απο ένα πρόβλημα στα δόντια μπορεί να είναι σύμπτωμα μέχρι και μιας καρδιακής προσβολής. Ποτέ μην αγνοείτε ένα πόνο στα δόντια. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατόν για να προλάβετε σοβαρές επιπλοκές και να μειώσετε την ταλαιπωρία και το κόστος των απαιτούμενων θεραπειών.

  Επιστροφή στα → Προβλήματα Στοματικής Υγείας



DontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2022, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.