DontiaStoma.gr
Σωστή Στοματική Υγιεινή για Καλή Στοματική Υγεία
Βούρτσισμα Δοντιών

Τι είναι η Στοματική Υγιεινή;

Η Στοματική Υγιεινή περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργειών για την φροντίδα των δοντιών όπως η απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και η διατήρηση ενός περιβάλλοντος που δεν ευνοεί την εκδήλωση παθήσεων των δοντιών, των ούλων και γενικά της στοματικής κοιλότητας. Η καλή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν τους τρείς σημαντικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.

Κίνδυνοι - Προβλήματα λόγω κακής Στοματικής Υγιεινής

Ο κύριος στόχος της στοματικής υγιεινής είναι η φροντίδα των δοντιών και η αποφυγή των προβλημάτων που προκαλεί η μικροβιακή οδοντική πλάκα. Το λεπτό αυτό στρώμα μικροβίων που συσσωρεύεται πάνω στα δόντια είναι η αιτία των κυριότερων οδοντιατρικών προβλημάτων. Η ελλιπής στοματική υγιεινή επιτρέπει στα μικρόβια της πλάκας να αναπτύσσονται ανενόχλητα παράγοντας οξέα που αποδομούν την αδαμαντίνη των δοντιών προκαλώντας τερηδόνα. Παράλληλα ερεθίζουν και μολύνουν τα ούλα δημιουργώντας ουλίτιδα που μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις τραυματισμών, σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις που υπάρχει απώλεια δοντιού σχεδόν πάντα η βασική γενεσιουργός αιτία είναι η έλλειψη σωστής καθημερινής στοματικής υγιεινής. Πολλά άλλα προβλήματα στοματικής υγείας όπως η άσχημη αναπνοή προκαλούνται γιατί ο ασθενής αμελεί τους κανόνες στοματικής υγιεινής.

Παθήσεις των δοντιών και των ούλων, όπως τα αποστήματα ή η περιοδοντίτιδα, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και στη γενική υγεία του σώματος μας, όπως αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων ή επιπλοκών της εγκυμοσύνης.

Η σημασία της Στοματικής Υγιεινής

Η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από την θεραπεία. Ακολουθώντας σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής μπορούμε να αποφύγουμε τα περισσότερα προβλήματα των δοντιών και ούλων. Αφιερώνοντας λίγα λεπτά κάθε μέρα για τον καθαρισμό των δοντιών μας μπορούμε να γλυτώσουμε την ταλαιπωρία της οδοντιατρικής θεραπείας και τα υψηλά κόστη που συνεπάγεται.

Όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες, συνήθως εκτιμούμε τη σημασία που έχει η υγιεινή των δοντιών, ούλων και γενικά του στόματος μόνο μετά από μια επώδυνη και ακριβή οδοντιατρική θεραπεία, αρχίζοντας να προσέχουμε περισσότερο τα δόντια μας και τον καθαρισμό τους. Δυστυχώς όμως ούτε αυτό διαρκεί πολύ. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών συνεχίζει να δείχνει την ίδια προσοχή στην φροντίδα των δοντιών και μετά από 6 μήνες.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η σωστή στοματική υγιεινή πρέπει να μας γίνει μια συνήθεια που πρέπει να ακολουθούμε προσεκτικά κάθε μέρα για όλη μας τη ζωή, ξεκινώντας ήδη από την παιδική ηλικία. Τα γερά δόντια μας επιτρέπουν να τρώμε και να μιλάμε χωρίς προβλήματα, και βοηθούν την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση μας.

Μέθοδοι Στοματικής Υγιεινής

Σήμερα υπάρχει στην αγορά μια πληθώρα προϊόντων για τη στοματική υγιεινή για να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια μας. Ο οδοντίατρος μας θα εκτιμήσει τις ανάγκες μας και θα μας συμβουλεύσει ποιές μέθοδοι στοματικής υγιεινής και ποιά προϊόντα είναι πιό κατάλληλα για τις ανάγκες μας. Οι κύριες μέθοδοι στοματικής υγιεινής είναι:

Βούρτσισμα των Δοντιών

Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι το απολύτως απαραίτητο μέτρο για τη διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής. Ο μηχανικός καθαρισμός των δοντιών με την οδοντόβουρτσα είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και των υπολειμμάτων των τροφών.

Η οδοντόκρεμα βοηθά στον καθαρισμό και παράλληλα προσφέρει επιπλέον συστατικά όπως το φθόριο και αντιμικροβιακοί παράγοντες που δυναμώνουν τα δόντια και καταπολεμούν την πλάκα. Το σημαντικότερο όμως έργο για τη στοματική υγιεινή εκτελείται από τη μηχανική δράση της οδοντόβουρτσας. Για αυτό πρέπει να φροντίζουμε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση αλλάζοντας την τακτικά, και φυσικά να γνωρίζουμε πως να τη χρησιμοποιούμε σωστά. Η διάρκεια και ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα του καθαρισμού της πλάκας που μπορούμε να επιτύχουμε. Το βούρτσισμα της γλώσσας είναι είσης σημαντικό για την αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος.

Οδοντικό νήμα

Το οδοντικό νήμα ολοκληρώνει τον καθαρισμό και την υγιεινή των δοντιών καθαρίζοντας τα σημεία ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων, στα σημεία δηλαδή που δεν μπορούν να εισχωρήσουν οι ίνες της οδοντόβουρτσας. Για αυτό είναι απαραίτητη η σωστή χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

Συμπληρωματικά χρησιμοποιούνται επίσης:

Βουρτσάκια Μεσοδοντίων

Πρόκειται για ειδικά μικρά βουρτσάκια σε διάφορα πάχη που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για ασθενείς με οδοντιατρικές γέφυρες για τον καθαρισμό κάτω από τις θήκες των δοντιών. Μπορούν επίσης να χρησμοποιηθούν εναλλακτικά του νήματος για τον καθαρισμό των μεσοδοντίων διαστημάτων (δηλ. ανάμεσα στα δόντια)

Στοματικά Διαλύματα

Τα στοματικά διαλύματα αποτελούν συμπληρωματικά μέσα στοματικής υγιεινής και χρησιμοποιούνται μετά την ολοκλήρωση του βουρτσίσματος. Προτιμείστε φθοριούχα διαλύματα που περιέχουν και αντιμικροβιακούς παράγοντες, ώστε εκτός από τη διατήρηση της φρεσκάδας της αναπνοής να αυξάνουν και την προστασία των δοντιών. Τα στοματικά διαλύματα λειτουργούν μόνον επιβοηθητικά και η χρήση τους ΔΕΝ μπορεί να υποκαταστήσει το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος.

Οι Βασικές Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής

Οι σημαντικότερες οδηγίες για την σωστή φροντίδα των δοντιών και τη διατήρηση καλής στοματικής υγείας:

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα
  • Μάθετε να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας και για τουλάχιστον 3 λεπτά
  • Προτιμάτε μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα. Αλλάζετε την κάθε 3 μήνες
  • Χρησιμοποιείτε φθοριούχες οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα
  • Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα
  • Χρησιμοποιείτε βουρτσάκια μεσοδοντίων αν έχετε θήκες, γέφυρες δοντιών, εμφυτεύματα, ή σιδεράκια
  • Αποφεύγετε τροφές που βλάπτουν τα δόντια
  • Μην ξεχνάτε τον επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών κάθε 6 μήνες από τον οδοντίατρο

Εκτός από τις παραπάνω κοινές βασικές οδηγίες, τα άτομα κάθε ηλικιακής ομάδας έχουν διαφορετικές ανάγκες. Για πιο αναλυτικές πληροφορίες επισκεφθείτε τους οδηγούς στοματικής υγείας ανά ηλικία.

Η καθημερινή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση καλής στοματικής υγείας. Πρέπει όμως να συνδυάζεται και με σωστή διατροφή για τα δόντια και με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες.

  επόμενο άρθρο → Το Σωστό Βούρτσισμα των ΔοντιώνDontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2022, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.