DontiaStoma.gr

Φροντίδα Οδοντόβουρτσας • Οδηγίες

οδοντοβουρτσες

Πώς Πρέπει να Φροντίζουμε την Οδοντόβουρτσα μας;

Η οδοντόβουρτσα μας είναι η πρώτη γραμμή της άμυνας μας απέναντι στα προβλήματα που απειλούν τα δόντια και τα ούλα μας. Για αυτό το λόγο πρέπει να την φροντίζουμε ώστε να διατηρείται σε καλή κατάσταση και να είναι αποτελεσματική στην απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας μέχρι να έρθει η στιγμή να την αντικαταστήσουμε.

Οδηγίες για Σωστή Φροντίδα της Οδοντόβουρτσας

Η καθημερινή φροντίδα της οδοντόβουρτσας μας είναι απαραίτητη ώστε να διατηρείται καθαρή και αποτελεσματική, και πρέπει να περιλαμβάνει:

Ξέπλυμα / Καθαρισμός Οδοντόβουρτσας

Ξεπλένετε την οδοντόβουρτσα πριν και μετά την χρήση. Μετακινείστε επανειλημμένα με τον αντίχειρα σας τις ίνες μπρος και πίσω κάτω από άφθονο χλιαρό νερό για μερικά δευτερόλεπτα ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα τροφών ή και οδοντόκρεμας ανάμεσα από τις τρίχες. Ο σωστός καθαρισμός της οδοντόβουρτσας βοηθά στην διατήρηση της αποτελεσματικότητας της και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μικροβίων.

Στέγνωμα

Αφού την ξεπλύνετε, αφείστε τη λίγο να στεγνώσει (ιδίως αν πρόκειται να τη τοποθετήσετε σε κλειστή θήκη). Η υγρασία προσφέρει κατάλληλο υπόβαθρο για την ανάπτυξη μικρο-οργανισμών (ιδιαίτερα αν έχουν μείνει και υπολείμματα τροφών), κάτι που σίγουρα θέλουμε να αποφύγουμε για την οδοντόβουρτσα μας. Μην χρησιμοποιείτε τα καπάκια της κεφαλής που υπάρχουν σε αρκετές συσκευασίες οδοντοβουρτσών πριν η οδοντόβουρτσα στεγνώσει τελείως.

Φύλαξη

Γενικά, δεν συστήνεται να φυλάμε τις οδοντόβουρτσες σε τελείως κλειστές θήκες γιατί, ενώ τις προστατεύουν από εξωτερικούς ρύπους, δεν αερίζονται και δεν τις αφήνουν να στεγνώσουν καλά αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης μικροβίων. Προτιμότερο είναι να τις αφήνετε όρθιες σε μια θήκη-ποτήρι όπου μπορούν να στεγνώσουν ικανοποιητικά. Μόνον όταν είναι πλέον στεγνές μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα κλειστό ντουλάπι ή σε κλειστή θήκη οδοντόβουρτσας. Καθαρίζετε τακτικά την θήκη γιατί λόγω της υγρασίας δημιουργούνται άλγη στη βάση της.

Απομόνωση

Αν σε μια οικογένεια χρησιμοποιούμε μια κοινή θήκη-ποτήρι για να φυλάμε τις οδοντόβουρτσες πρέπει να φροντίζουμε ώστε οι κεφαλές τους να μην αγγίζουν η μία την άλλη. Ο καθένας μας έχει διαφορετικά μικρόβια στό στόμα του και δεν είναι υγιεινό να επιτρέπουμε την μεταφορά τους σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Για αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα κοινό ποτήρι αλλά μία ειδική θήκη για οδοντόβουρτσες με υποδοχές που κρατάνε τις οδοντόβουρτσες σε απόσταση μεταξύ τους. Επίσης αν κάποιος πάσχει από ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα ή και γρίππη συνιστάται να τοποθετεί την οδοντόβουρτσα του χωριστά μακριά από τις υπόλοιπες ώστε να μην μεταδοθούν τα μικρόβια και στα υπόλοιπα άτομα.

Απολύμανση Οδοντόβουρτσας

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο καλά και να ξεπλύνουμε μια οδοντόβουρτσα, πάντα θα παραμείνουν πάνω της (ή στην θήκη της) κάποιοι μικροοργανισμοί, πιθανόν και παθογόνοι. Αυτοί μπορεί να προέρχονται από το στόμα μας ή και από το περιβάλλον του χώρου όπου φυλάσσουμε την οδοντόβουρτσα μας (πχ. μπάνιο).

 • Σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας πριν πιάσετε την οδοντόβουρτσα σας
 • Μην φυλάτε τις οδοντόβουρτσες σε ανοικτό χώρο κοντά στη λεκάνη της τουαλέτας.
 • Για την εξουδετέρωση των μικροβίων χρειάζεται προσεκτικός καθαρισμός μετά από κάθε χρήση αλλά και τακτική απολύμανση της οδοντόβουρτσας:
  • Μιά φορά την εβδομάδα τοποθετείτε για απολύμανση την κεφαλή για μερικά δευτερόλεπτα σε οξυζενέ ώστε να εξουδετερωθούν τυχόν μικρόβια.
  • Τοποθετείτε τη μετά το βούρτσισμα για λίγα λεπτά σε ένα αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα.
  • Εναλλακτικά προτείνεται να πλένεται στο πλυντήριο πιάτων (αν το υλικό κατασκευής το επιτρέπει).
  • Προμηθευτείτε μια ειδική συσκευή για απολύμανση ή αποστείρωση οδοντοβουρτσών. Οι συσκευές αυτές λειτουργούν με υπεριώδη ακτινοβολία σκοτώνοντας πάνω από το 99,9% των μικροβίων που μπορεί να βρίσκονται στην κεφαλή μιας οδ/βουρτσας. Όπως είναι φυσικό οι συσκευές απολύμανσης οδοντοβουρτσών εξασφαλίζουν το καλύτερο αποτέλεσμα από άποψη υγιεινής σε σχέση με όλες τις εναλλακτικές μεθόδους χωρίς να φθείρεται καθόλου η οδοντόβουρτσα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τις απλές οδοντόβουρτσες αλλά και για τις κεφαλές των ηλεκτρικών οδ/βουρτσών.

Μην δανείζετε την οδοντόβουρτσα σας

Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να μοιράζεστε την ίδια οδοντόβουρτσα με άλλο άτομο. Η χρήση της ίδιας βούρτσας έχει σαν αποτέλεσμα την ανταλλαγή σωματικών υγρών (σάλιου και αίματος ) και μικροοργανισμών μεταξύ των χρηστών, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης μιας λοίμωξης. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από άτομα που πάσχουν από μεταδοτικές ασθένειες ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αλλαγή Οδοντόβουρτσας

Όσο και να φροντίζουμε την οδοντόβουρτσα μας, η συνεχής χρήση της προκαλεί φθορά και θα πρέπει να την αλλάζουμε σε τακτικά διαστήματα. Διαβάστε περισσότερα για την Αλλαγή Οδοντόβουρτσας.

Το βούρτσισμα μόνον ΔΕΝ είναι αρκετό για την πλήρη απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας. Συμπληρώστε την στοματική σας υγιεινή χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα (ή/και βουρτσάκια μεσοδοντίων) για τον πλήρη καθαρισμό των μεσοδοντίων διαστημάτων και της περιοχής κάτω από τα ούλα.

  επόμενο άρθρο → Αλλαγή Οδοντόβουρτσας | Γιατί και Πότε Αλλάζουμε Οδοντόβουρτσα;DontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2017, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.