DontiaStoma.gr

Οδοντόκρεμες • Ποιά Είναι η Καλύτερη Οδοντόκρεμα;

οδοντοκρεμα

Τι είναι η Οδοντόκρεμα;

Η οδοντόκρεμα είναι ένα μέσο στοματικής υγιεινής που μαζί με την οδοντόβουρτσα χρησιμοποιούμε σχεδόν όλοι. Άν και οι οδοντίατροι επισημαίνουν ότι για τον αποτελεσματικό καθαρισμό των δοντιών την μεγαλύτερη σημασία έχει η σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας και ότι η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούμε έχει μόνο επιβοηθητικό ρόλο, είναι καλό να επιλέγουμε εκείνη που θα μας προσφέρει την μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια για την εξασφάλιση της στοματικής υγείας μας.

Σε τί χρησιμεύει η Οδοντόκρεμα

Βουρτσίζοντας καθημερινά τα δόντια μας με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα πετυχαίνουμε:

 • Απομάκρυνση και καθυστέρηση επαναδημιουργίας της οδοντικής πλάκας
 • Προστασία από την τερηδόνα
 • Εξουδετέρωση των οξέων που παράγουν τα μικρόβια της πλάκας
 • Ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών
 • Καθαρισμό και στίλβωση των δοντιών
 • Απομάκρυνση χρωστικών που αλλοιώνουν το λευκό χρώμα τους
 • Δροσερή αναπνοή

Ποιά Είναι η Καλύτερη Οδοντόκρεμα;

Οι σύγχρονες οδοντόκρεμες είναι αρκετά διαφορετικές από αυτές που κυκλοφορούσαν μέχρι πριν μερικά χρόνια. Ενώ παλαιότερα οι οδοντόκρεμες περιείχαν μόνο μερικά βασικά συστατικά για να βοηθούν στην μηχανική απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας από την επιφάνεια των δοντιών κατά το βούρτσισμα, οι οδοντόκρεμες νέας γενιάς περιέχουν πολλά εξειδικευμένα συστατικά για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων οδοντιατρικών προβλημάτων όπως η ουλίτιδα, η πέτρα, και η ευαισθησία, αλλά παράλληλα και για να κάνουν πιό ευχάριστη την χρήση της μέσω της καλύτερης γεύσης και εμφάνισης.

Η ποικιλία των διαφορετικών οδοντοκρεμών που βρίσκουμε σήμερα να διατίθενται στα super market και στα φαρμακεία, κάνει δύσκολη την επιλογή μας όταν πρέπει να διαλέξουμε την καλύτερη για εμάς ή τα παιδιά μας. Η σύγχυση επιτείνεται από το γεγονός ότι για το ίδιο πρόβλημα η κάθε εταιρεία χρησιμοποιεί διαφορετικά συστατικά. Διαβάστε το σχετικό άρθρο, αν θέλετε να ενημερωθείτε περισσότερο για τα βασικά συστατικά που περιέχουν οι οδοντόκρεμες.

Οι οδοντόκρεμες προσφέρουν πλέον προληπτική δράση κατά της τερηδόνας και της ουλίτιδας, θεραπευτική δράση κατά της ευαισθησίας ή της κακοσμίας του στόματος, ή και αισθητική δράση για την λεύκανση των δοντιών. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν όμως ότι δεν είναι όλες οι οδοντόκρεμες κατάλληλες για όλους πχ. αν έχετε πρόβλημα οδοντικής υπερευαισθησίας και επιλέξετε μια λευκαντική οδοντόκρεμα με υψηλό δείκτη αποτριβής, πιθανότατα το πρόβλημα σας θα επιδεινωθεί.

Ειδικότερα για τις οδοντόκρεμες για λεύκανση δοντιών, πρέπει να τονιστεί ότι η καλύτερη λευκαντική οδοντόκρεμα δεν είναι εκείνη που θα κάνει τα δόντια μας ολόλευκα (γιατί αυτό είναι αδύνατον να γίνει, τουλάχιστον με ασφαλή τρόπο) αλλά εκείνη που θα προσφέρει μερικούς τόνους λευκότερο χρώμα δοντιών χωρίς να προκαλέσει βλάβη στην αδαμαντίνη (σμάλτο) ή ερεθισμό στα ούλα και με όσο το δυνατόν πιο διατηρήσιμο αποτέλεσμα.

Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι ακόμα και η καλύτερη οδοντόκρεμα θα είναι σχεδόν άχρηστη αν δεν βουρτσίζουμε τα δόντια με τον σωστό τρόπο.

Επιλογή Οδοντόκρεμας • Οδηγός Αγοράς

Το πρωταρχικό κριτήριο στην επιλογή μιας οδοντόκρεμας για ενήλικες (και παιδιά άνω των 3 ετών) είναι αν περιέχει φθόριο. Παρά τον καταιγισμό των διαφημίσεων για διάφορα εξωτικά συστατικά που μπορεί να περιέχει κάποιο συγκεκριμένο προϊόν, σύμφωνα με τους οδοντίατρους το βασικό συστατικό που πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει στην οδοντόκρεμα μας παραμένει το φθόριο. Θα πρέπει να ασχολούμαστε με όλα τα υπόλοιπα συστατικά μόνον εφόσον εξασφαλίσουμε την διαθεσιμότητα του φθορίου.

Είναι γεγονός ότι πλέον όλες οι οδοντόκρεμες (τουλάχιστον όλες οι ευρέως διαθέσιμες οδοντόκρεμες των γνωστών εταιρειών) είναι φθοριούχες, γεγονός που μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους και στα επιπρόσθετα συστατικά που περιέχουν. Πάντως, στην αγορά κυκλοφορούν και αρκετές οδοντόκρεμες χωρίς φθόριο για όσουν έχουν επιφυλάξεις για τη χρήση φθορίου.

Γενικά, εκτός της απαραίτητης ύπαρξης φθορίου, οι βασικοί παράγοντες επιλογής οδοντόκρεμας είναι συνήθως οι εξής:

 • Η διαθεσιμότητα επιπλέον συστατικών που στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα του χρήστη (πχ. ευαισθησία, ξηροστομία, κακοσμία κλπ).
 • Ο συνδυασμός διαφόρων συστατικών για ολοκληρωμένη πρόληψη από τα βασικά οδοντιατρικά προβλήματα (πχ. τερηδόνα+ουλίτιδα+πέτρα).
 • Η αποτριπτικότητα της οδοντόκρεμας (ιδιαίτερα αν υπάρχει πρόβλημα ευαισθησίας). Μην παρασύρεστε από την διαφάνεια των gel οδοντοκρεμών και πιστεύετε ότι είναι πάντα πιό απαλές για τα δόντια. Μερικές gel είναι πιό αποτριπτικές από πολλές οδοντόκρεμες σε μορφή πάστας.
 • Η τυχόν ύπαρξη ευαισθησίας σε κάποιο συγκεκριμένο συστατικό. Αν διαπιστώσετε αλλεργική αντίδραση ή άλλη παρενέργεια θα χρειαστεί να επιλέξετε άλλο προϊόν που δεν περιέχει το συστατικό που σας προκαλεί το πρόβλημα.
 • Η γεύση της οδοντόκρεμας, αν και δεν παίζει κανένα ρόλο στην κλινική αποτελεσματικότητα της, έχει μεγάλη σημασία ώστε να κάνει το βούρτσισμα ευχάριστο και να την χρησιμοποιείτε τακτικά.
 • Για τα παιδιά, αναλόγως της ηλικίας, πρέπει να επιλέγετε είτε οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο για παιδιά < 2-3 ετών είτε μια από τις ειδικές παιδικές οδοντόκρεμες με 250-1000ppm φθορίου.
 • Η τιμή της οδοντόκρεμας είναι σημαντικός παράγων για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Γενικά οι εξειδικευμένες παραλλαγές είναι αρκετά ακριβότερες από τις απλές φθοριούχες οδοντόκρεμες.

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στους διάφορους τύπους οδοντοκρεμών αναλύοντας τα χαρακτηριστικά τους με στόχο να σας διευκολύνουμε στην επιλογή σας. Μην ξεχνάτε πάντως ότι εκείνος που γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες σας είναι ο οδοντίατρος σας. Ζητείστε του να σας συστήσει την καταλληλότερη οδοντόκρεμα ή τύπο οδοντόκρεμας για εσάς.

  επόμενο άρθρο → Συστατικά Οδοντόκρεμας • Τι Περιέχουν οι Οδοντόκρεμες;DontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2017, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.