DontiaStoma.gr

Πώς Χρησιμοποιείται το Οδοντικό Νήμα

οδοντικο νημα

Οδοντικό Νήμα • Οδηγίες για Σωστή Χρήση

Ο καθαρισμός των δοντιών με το οδοντικό νήμα μαζί με το βούρτσισμα των δοντιών είναι απαραίτητα στοιχεία για μια ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή που θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την υγεία των δοντιών μας. Για να είναι όμως αποτελεσματική η χρήση του οδοντικού νήματος πρέπει να το χρησιμοποιούμε καθημερινά και με τον σωστό τρόπο.

Σωστός Τρόπος Χρήσης του Οδοντικού Νήματος

Η αλήθεια είναι ότι η σωστή χρήση του οδοντικού νήματος απαιτεί αυξημένη δεξιότητα σε σχέση με το σχετικά απλούστερο βούρτσισμα των δοντιών, και φυσικά απαιτεί και να διατεθεί περισσότερος χρόνος για τη στοματική μας υγιεινή. Αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να μην το χρησιμοποιούμε.

Για να χρησιμοποιήσετε το νήμα αποτελεσματικά και με ασφάλεια ακολουθείστε τις οδηγίες που ακολουθούν:

Αγοράστε το οδοντικό νήμα που σας έχει συστήσει ο οδοντίατρος σας. Γενικά, συστήνεται να δοκιμάσετε σταδιακά τους διάφορους τύπους οδοντικού νήματος (πχ. κερωμένο-ακέρωτο, νήμα-ταινία) μέχρι να βρείτε ποιό νήμα σας εξυπηρετεί καλύτερα. Αν χρησιμοποιείτε νήμα για πρώτη φορά, συνήθως είναι προτιμότερο να διαλέξετε ένα κερωμένο οδοντικό νήμα που είναι πιό εύκολο στη χρήση.

 • Κόψτε περίπου 50cm από το οδοντικό νήμα και τυλίξτε την μία άκρη στο μεσαίο δάχτυλο του ενός χεριού και το υπόλοιπο στο μεσαίο δάκτυλο του άλλου χεριού. Καθώς χρησιμοποιείτε το νήμα θα ξετυλίγετε το καθαρό από το ένα χέρι και θα τυλίγετε το χρησιμοποιημένο στο άλλο.
 • Κρατήστε καλά το νήμα ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρά σας και στα δύο χέρια και αφήστε ελεύθερο ένα τμήμα περίπου 3-5 εκατοστά που το κρατάτε τεντωμένο.
 • Δεν έχει σημασία από ποιό σημείο θα ξεκινήσετε, αρκεί να διατηρείτε την ίδια σειρά κάθε μέρα έτσι ώστε με τον καιρό οι κινήσεις σας να αυτοματοποιηθούν.
 • Περάστε απαλά το νήμα ανάμεσα σε 2 δόντια. Μην κάνετε απότομες ή βίαιες κινήσεις. Αν το νήμα ‘σφηνώσει’ σε κάποιο σημείο ανάμεσα στα δόντια, κινείστε ελαφρά το νήμα με παλινδρομικές κινήσεις για να προσπεράσετε το δύσκολο σημείο.
 • Πιέστε ελαφρά το οδοντικό νήμα μέχρι να φτάσει στα ούλα. Σταματείστε μόλις συναντήσετε αντίσταση. Φυσιολογικά το νήμα θα πρέπει να βρίσκεται λίγο μέσα στα ούλα (ουλοδοντική σχισμή) κάτω από την γραμμή των ούλων.
 • Ο στόχος μας είναι να καθαρίσουμε τις όμορες επιφάνειες και των 2 δοντιών εκατέρωθεν του μεσοδόντιου διαστήματος. Για να το πετύχουμε αυτό, πιέζουμε το νήμα πάνω σε κάθε επιφάνεια ώστε να πάρει το σχήμα C γύρω από το δόντι και το μετακινούμε από τα ούλα προς την κορυφή του δοντιού. Η κίνηση αυτή απομακρύνει τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας και τα υπολείμματα των τροφών. Επαναλάβετε την κίνηση 2-3 φορές για κάθε επιφάνεια δοντιού.
 • Αν το νήμα φθαρεί ή έχουν συσσωρευθεί υπολείμματα πλάκας και τροφών, ξετυλίξτε ένα νέο καθαρό τμήμα νήματος και τυλίξτε το χρησιμοποιημένο τμήμα στο άλλο χέρι.
 • Μετακινηθείτε στο επόμενο μεσοδόντιο διάστημα. Συνεχίστε να καθαρίζετε με το νήμα όλα τα δόντια και μην παραλείψετε τα πίσω δόντια, ακόμη και αν σας δυσκολεύουν περισσότερο.
 • Αφού τελειώσετε, ξεπλύντε το στόμα σας και συνεχίστε την στοματική σας υγιεινή με το βούρτσισμα για να ολοκληρώσετε τον καθαρισμό των δοντιών.

Πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιώ οδοντικό νήμα;

Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα 2 φορές την ημέρα. Αλλά ακόμη και μία φορά την ημέρα (κατά προτίμηση πριν το βραδινό βούρτσισμα) θεωρείται αρκετό από τους οδοντιάτρους για να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή.

Συχνές Ερωτήσεις για το Οδοντικό Νήμα

Οδοντικό νήμα πριν ή μετά το βούρτσισμα;

Για το συγκεκριμένο ερώτημα έχουν διατυπωθεί αντικρουόμενες απόψεις. Σύμφωνα με την ADA (American Dental Association) το αν θα χρησιμοποιήσουμε το οδοντικό νήμα πριν ή μετά το βούρτσισμα δεν έχει μεγάλη σημασία εφόσον και το βούρτσιμα και η χρήση νήματος γίνουν με τον σωστό τρόπο. Θεωρητικά, αν το οδοντικό νήμα γίνει πρίν απο το βούρτσισμα, όταν μετά βουρτσίσουμε τα δόντια μας, τα μικρόβια και οι τροφές που το νήμα έχει αφαιρέσει από τα μεσοδόντια διαστήματα θα απομακρυνθούν καλύτερα από το στόμα δίνοντας την ευκαιρία στην οδοντόκρεμα και το φθόριο να φθάσουν καλύτερα ανάμεσα στα δόντια. Όμως, αν υπάρχει μεγάλη ποσότητα οδοντικής πλάκας στα δόντια, εφόσον δεν θα έχει προηγηθεί το βούρτσισμα, υπάρχει πιθανότητα αυτή η πλάκα να παρασυρθεί από το νήμα προς τα ούλα και να παγιδευτεί στην ουλοδοντική σχισμή. Επομένως μην προβληματίζεστε με το πριν ή μετά, αρκεί να μην ξεχνάτε να χρησιμοποιήσετε το νήμα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

Αν έχετε ακίνητες προσθετικές εργασίες πχ. γέφυρες:

Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζετε την περιοχή γύρω από τις στεφάνες ή τα εμφυτεύματα κάτω από γέφυρες δοντιών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσετε το νήμα κάτω από την γέφυρα για να καθαρίσετε ανάμεσα στα ούλα και την κάτω επιφάνεια της γέφυρας, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο με το απλό νήμα. Για να το πετύχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ειδικό τύπο νήματος όπως το super floss ή ένα ειδικό εξάρτημα (νηματοφόρο) που βοηθά να περάσετε το νήμα κάτω από τις γέφυρες.

Αν τα ούλα σας ματώνουν κατά τη διάρκεια του καθαρισμού με το νήμα:

Όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα, είναι φυσιολογικό να ματώνουν λίγο τα ούλα για 4-5 μέρες. Δεν θα πρέπει να θεωρήσετε το μάτωμα των ούλων σαν αιτία να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το νήμα. Αντίθετα μάλιστα, αν επιμείνετε το μάτωμα των ούλων θα μειώνεται σταδιακά. Αν το μάτωμα των ούλων συνεχιστεί για παραπάνω από μία-δύο εβδομάδες, αυτό σημαίνει ότι είτε δεν καθαρίζετε σωστά τα δόντια σας είτε είναι ένδειξη ύπαρξης σοβαρότερου προβλήματος ουλίτιδας και απαιτείται να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας.

Αν δεν μπορείτε να περάσετε το νήμα ανάμεσα σε κάποια δόντια:

Δοκιμάστε να χρησιμοποήσετε κερωμένο νήμα. Αν και πάλι δεν περνάει το νήμα υπάρχουν δύο πιθανότητες:

 • είτε τα δόντια ακουμπάνε πολύ σφιχτά μεταξύ τους οπότε ή θα πρέπει να τα τροχίσει ελαφρά ο οδοντίατρος για να χωράει το νήμα, ή να χρησιμοποιείτε εναλλακτικά ένα βουρτσάκι μεσοδοντίων για το συγκεκριμένο σημείο
 • είτε έχει ήδη συσσωρευτεί πέτρα ανάμεσα τους και δεν επιτρέπει να περάσει το νήμα οπότε πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο για καθαρισμό των δοντιών και αποτρύγωση.

Αν το νήμα σκίζεται όταν περνά από συγκεκριμένο σημείο:

Αν στο συγκεκριμένο δόντι έχετε σφράγισμα ή στεφάνη, πιθανόν το όριο του υλικού της αποκατάστασης δεν ταιριάζει σωστά με την φυσική ουσία του δοντιού, προεξέχει ή είναι ανώμαλο, με αποτέλεσμα το οδοντικό νήμα να βρίσκει αντίσταση και να σκίζεται. Μπορείτε να ζητήσετε από τον οδοντίατρο σας να το ελέγξει και αν πρόκειται για σφράγισμα μπορεί να το λειάνει και να λυθεί το πρόβλημα. Σε δόντια χωρίς προηγούμενα σφραγίσματα το σκίσιμο του νήματος προδίδει μια ανωμαλία στην επιφάνεια του δοντιού που πιθανόν να οφείλεται σε συσσώρευση πέτρας ή σε αρχόμενη τερηδόνα.

Αν δυσκολεύεστε στη χρήση του νήματος:

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στη χρήση του οδοντικού νήματος, ζητείστε από τον οδοντίατρο σας να σας βοηθήσει να μάθετε καλύτερα τον τρόπο χρήσης. Αν και πάλι δεν τα καταφέρετε μπορείτε να αναζητήσετε εναλλακτικές λύσεις χρησιμοποιώντας:

Συγκρατητήρες Οδοντικού Νήματος Μεσοδόντια Βουρτσάκια Ηλεκτρικές Συσκευές Καταιονισμού

Άλλες πληροφορίες

 • Αν νοιώθετε πόνο όταν χρησιμοποιείτε το νήμα, πιθανόν το πιέζετε πολύ πάνω στα ούλα ή κάνετε απότομες κινήσεις με αποτέλεσμα να τα τραυματίζετε.
 • Για να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα του καθαρισμού που έχετε επιτύχει, χρησιμοποιείστε αποκαλυπτικά δισκία για να εντοπίσετε σημεία όπου υπάρχουν ακόμη υπολείμματα μικροβιακής πλάκας
 • Αν κάποια κενά ανάμεσα στα δόντια σας είναι αρκετά μεγάλα, ίσως θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε βουρτσάκια μεσοδοντίων για τα σημεία αυτά.
  επιστροφή σε → Οδηγίες Στοματικής ΥγιεινήςDontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2017, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.