DontiaStoma.gr

Συμπτώματα Ουλίτιδας & Περιοδοντίτιδας

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος των περιοδοντικών παθήσεων προέρχεται απο το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς έχουν άγνοια του προβλήματος, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της ουλίτιδας. Αν η ουλίτιδα εντοπιστεί έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγάλη επιτυχία χωρίς να προκαλέσει μόνιμες βλάβες, και μάλιστα πολύ εύκολα και απλά βελτιώνοντας την καθημερινή μας στοματική υγιεινή.

Συμπτώματα Ουλίτιδας

Η ουλίτιδα είναι η ηπιότερη μορφή της περιοδοντικής νόσου κατά τα αρχικό στάδιο της ασθένειας. Τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας έχουν ήδη προσβάλλει και ερεθίσει τα ούλα, αλλά οι συνδετικοί ιστοί και το οστό γύρω απο το δόντι είναι ακόμη ανέπαφοι. Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αρκεί να καταλάβουμε ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ουλίτιδας και λάβουμε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του.

Τα πλέον κοινά συμπτώματα ουλίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Κόκκινα, ευαίσθητα, και ερεθισμένα ούλα.
 • Ούλα που ματώνουν κατά το βούρτσισμα των δοντιών, ή κατά τη χρήση οδοντικού νήματος. Η τακτική αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα είναι μιά απο τις πιό ασφαλείς ενδείξεις ουλίτιδας. Δυστυχώς πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να αγνοούν τα συμπτώματα της ουλίτιδας, ενώ αρκετοί όταν αντιληφθούν το μάτωμα των ούλων αρχίζουν να αποφεύγουν το βούρτσισμα επιδεινώνοντας την κατάσταση, αντί να βουρτσίζουν ακόμη περισσότερο και να επισκεφθούν άμεσα τον οδοντίατρο τους όπως χρειάζεται.
 • Άσχημη αναπνοή ή/και μεταλλική γεύση στο στόμα.
 • Απώλεια της σύνδεσης δοντιού και ούλων (δημιουργία θυλάκων) – Τα υγιή ούλα είναι στενά προσκολλημένα γύρω απο τα δόντια. Αν τα ούλα δείχνουν να έχουν χαλαρώσει και αποκολληθεί απο τα δόντια, αυτό είναι σύμπτωμα ουλίτιδας και σημαίνει ότι έχουν αρχίσει να επηρεάζονται οι περιοδοντικοί σύνδεσμοι που κρατούν το δόντι σταθερό στη θέση του.
 • Υφίζηση Ούλων – Ενα άλλο σύμπτωμα ουλίτιδας είναι η υποχώρηση των ούλων προς την κατεύθυνση της ρίζας του δοντιού. Αν έχετε την αίσθηση ότι τα δόντια σας έχουν αρχίσει να φαίνονται ψηλότερα από πρίν, αυτό οφείλεται στην υφίζηση των ούλων λόγω της ουλίτιδας.
 • Ευαίσθητα δόντια. Τα δόντια γίνονται πιό ευαίσθητα και πονάνε στο ζεστό και κρύο λόγω της αποκάλυψης της ρίζας του δοντιού εξαιτίας της υφίζησης των ούλων.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια της ουλίτιδας, έτσι ώστε να αναζητήσουμε θεραπεία το ταχύτερο δυνατόν μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα Περιοδοντίτιδας

Periodontitis Η περιοδοντίτιδα είναι η πιο προχωρημένη και σοβαρή μορφή περιοδοντικής νόσου. Συνήθως είναι μια ασθένεια με πολύ αργή εξέλιξη, με αποτέλεσμα οι αλλαγές στο στόμα που αποτελούν συμπτώματα της περιοδοντίτιδας να συμβαίνουν τόσο αργά και σταδιακά που η μεταβολή δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή. Δυστυχώς πολλοί ασθενείς αρχίζουν να ανησυχούν μόνο όταν εκδηλωθούν τα πολύ σοβαρά συμπτώματα της ασθένειας.

Τα συμπτώματα που περιγράφονται στη συνέχεια είναι ενδείξεις για την ύπαρξη περιοδοντίτιδας που χρειάζεται άμεση θεραπεία. Στο σημείο αυτό, έχουμε ήδη υποστεί βλάβη ή και απώλεια περιοδοντικών ιστών, και η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας απαιτεί θεραπεία από εξειδικευμένο οδοντίατρο ή περιοδοντολόγο.

Τα κύρια συμπτώματα περιοδοντίτιδας (προχωρημένης ουλίτιδας) περιλαμβάνουν :

 • Πολύ ερεθισμένα και πρησμένα ούλα.
 • Πόνος στα ούλα. Λόγω του προχωρημένου ερεθισμού τα ούλα αρχίζουν να πονάνε κατά την επαφή.
 • Επίμονη άσχημη αναπνοή ή άσχημη γεύση στο στόμα (ακόμη και λίγο μετά το βούρτσισμα των δοντιών).
 • Σοβαρή υφίζηση των ούλων – Οι ρίζες των δοντιών αρχίζουν να αποκαλύπτονται και είναι πλέον ορατές πάνω απο τη γραμμή των ούλων.
 • Βαθείς περιοδοντικοί θύλακοι. Η απώλεια πρόσφυσης των ούλων απο τα δόντια επιτρέπει τη δημιουργία περιοδοντικών θυλάκων γύρω απο το δόντι που μπορεί να φθάνουν βαθιά στη ρίζα του δοντιού. Μικρόβια εισέρχονται και αναπτύσσονται μέσα στους θύλακες αυτούς, κάνοντας τους ολοένα και βαθύτερους.
 • Πύον - Απόστημα. Η μόλυνση των ιστών γύρω απο τα δόντια μπορεί να δημιουργήσει περιοδοντικό απόστημα. Η εμφάνιση πύον στο στόμα είναι ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα προχωρημένης περιοδοντίτιδας και υψηλού κινδύνου απώλειας δοντιών.
 • Αιμορραγία των Ούλων. Σε προχωρημένα στάδια της περιοδοντίτιδας, η αιμορραγία των ούλων είναι συνεχής, και όχι μόνον κατά το βούρτσισμα. Αν νοιώθετε γεύση αίματος στο στόμα σας ιδίως το πρωί που ξυπνάτε, ή βρίσκετε αίμα στο μαξιλάρι σας, πιθανότατα έχετε σοβαρό πρόβλημα σε κάποια απο τα δόντια σας.
 • Κενά ανάμεσα στα δόντια. Λόγω της υφίζησης, τα ούλα δεν γεμίζουν πλέον τα κενά ανάμεσα στις βάσεις των δοντιών, δίνοντας μας την ψευδαίσθηση ότι έχει μεγαλώσει η απόσταση ανάμεσα στα δόντια, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που έχει συμβεί είναι ότι επιδεινώνεται το περιοδοντικό πρόβλημα.
 • Αυξημένη κινητικότητα δοντιών. Η σταδιακή καταστροφή των περιοδοντικών συνδέσμων και του οστού της γνάθου που συγρατούν το δόντι στη θέση του, αυξάνει την κινητικότητα των δοντιών. Δόντια που κουνιούνται ή έχουν μετακινηθεί απο την αρχική θέση τους είναι σύμπτωμα ότι αντιμετωπίζουμε άμεσο κίνδυνο απώλειας αυτών των δοντιών.
 • Αλλαγές στη σύγκλειση. Σε ενήλικα άτομα, μιά αλλαγή στον τρόπο που 'πατάνε' μεταξύ τους τα πάνω με τα κάτω δόντια (σύγκλειση), όταν δεν είναι επακόλουθο κάποιου τραυματισμού, είναι ένδειξη μετακίνησης κάποιων δοντιών πιθανότατα λόγω περιοδοντίτιδας.

Πρώϊμα συμπτώματα ουλίτιδας

Πολλοί οδοντίατροι επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι 'δυστυχώς' ο πόνος δεν είναι κύριο σύμπτωμα της ουλίτιδας, γιατί τουλάχιστον αυτό θα ανάγκαζε τον ασθενή να επισκεφθεί τον οδοντίατρο για θεραπεία. Αν και μερικές φορές μπορεί να παρουσιαστεί πόνος στα ούλα, αυτό δεν είναι απο τα βασικά συμπτώματα της ουλίτιδας, και κυρίως όχι στα πρώτα στάδια που είναι και τα πιό σημαντικά απο πλευράς πρόληψης των βλαβών. Δεδομένου ότι οι βλάβες που προκαλεί η ουλίτιδα είναι αναστρέψιμες μόνο στις αρχικές φάσεις της ασθένειας, είναι κρίσιμο να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα πρώτα σημάδια της περιοδοντικής νόσου.

Ελέγχετε τακτικά τα ούλα σας για αυτά τα πρώϊμα συμπτώματα της ουλίτιδας :

 • Αλλαγή στο χρώμα των ούλων. Τα υγιή ούλα έχουν ένα φυσιολογικό σχεδόν ροζ χρώμα. Αν αποκτήσουν έντονο κόκκινο χρώμα, αυτό προδίδει πρόβλημα ερεθισμού των ούλων και είναι το πρώτο σύμπτωμα ουλίτιδας
 • Μάτωμα των ούλων. Αν διαπιστώσουμε αιμορραγία γύρω απο ένα δόντι κατά το βούρτσιμα ή όταν χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα, χωρίς να υπάρχει κάποιος τραυματισμός, πρέπει να το παρακολουθήσουμε για λίγες ημέρες και κυρίως να ΜΗΝ σταματήσουμε να βουρτσίζουμε αυτή την περιοχή. Αν το μάτωμα των ούλων συνεχίζεται για αρκετές ημέρες πρέπει να επισκεφθούμε οδοντίατρο για εξέταση.
 • Αυξημένη στιλπνότητα των ούλων. Τα ούλα υπό φυσιολογικές συνθήκες έχουν ματ επιφάνεια. Αν αρχίσουν να γυαλίζουν και να φαίνονται πιό στιλπνά, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι υπάρχει πρήξιμο λόγω ουλίτιδας.
 • Ευαίσθητα δόντια. Αν και η ευαισθησία των δοντιών έχει και άλλες αιτιολογίες, μπορεί να είναι και σύμπτωμα ουλίτιδας αν οφείλεται σε αποκάλυψη της ρίζας του δοντιού που προκλήθηκε από υποχώρηση των ούλων λόγω ουλίτιδας.

Σε γενικές γραμμές, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ουλίτιδας αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με το βαθμό καταστροφής των περιοδοντικών ιστών (ούλων, περιοδοντικών συνδέσμων, και οστού της γνάθου). Δυστυχώς, όσο πιό εμφανή είναι τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η βλάβη των ιστών που έχει ήδη συντελεστεί.


Βαθμολογία για το άρθρο: Συμπτώματα Ουλίτιδας 4.6/5 • από 23 αξιολογήσεις (04.2017)

Πολλοί ασθενείς επισκέπτονται τον οδοντίατρο τους με σοβαρή περιοδοντίτιδα γιατί δεν γνωρίζουν πως να αναγνωρίσουν τα αρχικά συμπτώματα της ουλίτιδας. Διαβάστε προσεκτικά τα πρώϊμα συμπτώματα της ουλίτιδας, και αν διαπιστώσετε ότι έχετε κάποιο από αυτά, επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο σας ή έναν περιοδοντολόγο.

  επόμενο άρθρο → Περιοδοντική εξέταση | Ανίχνευση και Διάγνωση Ουλίτιδας


DontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2017, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.