DontiaStoma.gr

Όσα Πρέπει να Ξέρετε για τις Ηλεκτρικές Οδοντόβουρτσες

ηλεκτρικη οδοντοβουρτσα

Η Ηλεκτρική Οδοντόβουρτσα

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες αποτελούν μια αρκετά δημοφιλή λύση για το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, ιδίως μετά την σημαντική πτώση στις τιμές τους τα τελευταία χρόνια που τις έκανε πιό προσιτές στο ευρύ κοινό. Αν και ο βασικός παράγοντας για αποτελεσματική απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας από τα δόντια παραμένει ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος, μια καλή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα με πιό εύκολο τρόπο.

Οι σύγχρονες συσκευές διαθέτουν επιπλέον χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν στις συμβατικές, και τα οποία συμβάλλουν στο σωστότερο βούρτσισμα. Είναι όμως και αρκετά ακριβότερες με τις τιμές για τις επαναφορτιζόμενες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες να ξεκινούν γύρω στα 50€ και να φθάνουν μέχρι και τα 250€ για τις πιό προηγμένες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες με πρόσθετα χαρακτηριστικά. Αυτές που χρησιμοποιούν απλές μπαταρίες έχουν βέβαια αρκετά χαμηλότερες τιμές.

Για να βοηθηθείτε στην επιλογή σας πριν αγοράσετε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, στη συνέχεια θα βρείτε πληροφορίες για τους διάφορους τύπους ηλεκτρικών οδοντοβουρτσών και τις τιμές τους.

Πως λειτουργούν οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες;

Μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, όπως λέει και το όνομα της, χρησιμοποιεί για τη λειτουργία της ηλεκτρική ενέργεια που κινεί αυτόματα και με μεγάλη ταχύτητα την κεφαλή της οδοντόβουρτσας. Η ενέργεια παρέχεται από ενσωματωμένες μπαταρίες είτε επαναφορτιζόμενες είτε απλές.

Η μπαταρία και ο ηλεκτρονικός μηχανισμός στις επαναφορτιζόμενες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι στεγανά τοποθετημένα στο εσωτερικό της λαβής και λειτουργούν συνήθως με ρεύμα 12v. Η φόρτιση της συσκευής γίνεται επαγωγικά χωρίς να υπάρχουν μεταλλικές επαφές. Όταν η οδοντόβουρτσα τοποθετηθεί στην βάση φόρτισης δημιουργείται ένα μαγνητικό πεδίο που φορτίζει την μπαταρία δι’ επαγωγής.

Στις οικονομικές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες με χαμηλή τιμή, οι συσκευές δεν είναι επαναφορτιζόμενες αλλά χρησιμοποιούν απλές μπαταρίες ΑΑ ή ΑΑΑ οι οποίες τοποθετούνται σε ειδική θήκη στο κάτω μέρος της λαβής και πρέπει να αντικαθίστανται περίπου κάθε 2 μήνες (αναλόγως βέβαια και της χρήσης).

Ποιοί χρειάζονται μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα

Τα άτομα που χρειάζονται περισσότερο από όλους και θα επωφεληθούν σημαντικά με την επιλογή μιάς ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας είναι αυτά που έχουν πρόβλημα κινητικότητας και δεξιότητας στον χειρισμό της οδοντόβουρτσας (π.χ. άτομα με αρθρίτιδα, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α.), αλλά και όσοι για οποιοδήποτε λόγο δυσκολεύονται να εφαρμόσουν την σωστή τεχνική για βούρτσισμα των δοντιών που απαιτεί η χρήση μιας συμβατικής οδοντόβουρτσας.

Η δεύτερη μεγάλη ομάδα που αναμένεται να δεί σημαντική βελτίωση στον καθαρισμό των δοντιών χρησιμοποιώντας μια μοντέρνα ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι όσοι βουρτσίζουν βιαστικά τα δόντια για πολύ σύντομο χρόνο και όσοι βάζουν υπερβολική δύναμη όταν βουρτσίζουν. Αυτά τα άτομα θα επωφεληθούν ιδιαίτερα αν προμηθευθούν ένα μοντέλο με ενσωματωμένο χρονόμετρο και με αισθητήρα πίεσης που θα τα βοηθήσει να συμμορφωθούν στους κανόνες του σωστού βουρτσίσματος.

Γενικά, οι ηλεκτρικες οδοντοβουρτσες συνιστώνται γιά όλους όσους αισθάνονται ότι βουρτσίζουν πιό άνετα και ευχάριστα σε σχέση με μια συμβατική οδοντόβουρτσα. Και μόνον αυτό είναι αρκετό για να βουρτσίζουν συχνότερα και για μεγαλύτερο χρόνο με ευεργετικά αποτελέσματα στη στοματική τους υγεία.

Τύποι ηλεκτρικών οδοντοβουρτσών

Σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά πολυάριθμες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες διαφόρων τύπων με ευρεία διακύμανση τιμών, αλλά και με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.


Αναλόγως του τρόπου τροφοδοσίας τους διακρίνουμε τις επαναφορτιζόμενες και τις οδοντόβουρτσες μπαταρίας.

 • Οι επαναφορτιζόμενες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες διαθέτουν ενσωματωμένες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που φορτίζονται όταν τοποθετηθεί η συσκευή σε μια ειδική βάση φόρτισης συνδεδεμένη στο ηλεκτρικό ρεύμα. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα πιό ποιοτικά μοντέλα της αγοράς.
 • Οι οδοντόβουρτσες μπαταρίας χρησιμοποιούν για την λειτουργία τους απλές μπαταρίες ΑΑ ή ΑΑΑ (είτε και αφαιρούμενες επαναφορτιζόμενες) οι οποίες τοποθετούνται σε ειδική υποδοχή στην λαβή. Δεν χρειάζονται βάση και επομένως πλεονεκτούν από άποψη φορητότητας, ενώ παράλληλα είναι και η οικονομικότερη λύση. Παρά το αρχικό χαμηλό κόστος αγοράς θα πρέπει όμως να συνυπολογισθεί και το κόστος των μπαταριών που θα χρειασθούν σε βάθος χρόνου. Αποτελούν πάντως μια καλή εισαγωγική επιλογή για κάποιον που χρησιμοποιεί απλή οδ/βουρτσα χειρός και θέλει να δοκιμάσει την αίσθηση μιας ηλεκτρικής χωρίς όμως να ξοδέψει πολλά χρήματα για ένα από τα πιό εξελιγμένα μοντέλα. Η μπαταρία τροφοδοτεί ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ το οποίο παράγει την περιστροφική κίνηση που κινεί την κεφαλή της οδοντόβουρτσας.

Ανάλογα με την διαμόρφωση της κεφαλής και τον τύπο κίνησης που εκτελούν, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες κατατάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

 • Παλινδρομικές. Οι θύσανοι των ινών κινούνται παλινδρομικά μπρός και πίσω μιμούμενοι ουσιαστικά τις κινήσεις της συμβατικής οδοντόβουρτσας. Αποτελεί την παλαιότερη τεχνική που εφαρμόστηκε στις πρώτες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες που είχαν ορθογώνια κεφαλή όπως και οι απλές. Σήμερα μόνο ελάχιστα μοντέλα χαμηλού κόστους χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική.
 • Περιστροφικές. Με μικρή στρογγυλή κεφαλή με 2 συνήθως σειρές ινών που περιστρέφονται κυκλικά προς την ίδια κατεύθυνση. Η περιστροφή αφορά ολόκληρη την κεφαλή αλλά σε ορισμένα μοντέλα συνδυάζεται και με ανεξάρτητη περιστροφή του κάθε θυσάνου.
 • Περιστροφικές διπλής κατεύθυνσης. Αποτελούν εξέλιξη των προηγούμενων με παρόμοια κεφαλή στην οποία είτε η μία σειρά θυσάνων κινείται προς την μία κατεύθυνση ενώ ταυτόχρονα η άλλη σειρά ινών κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, είτε οι συνεχόμενοι θύσανοι κινούνται εναλλάξ προς αντίθετες κατευθύνσεις.
 • Περιστροφικές παλινδρομικές. Με παρόμοια περιστρεφόμενη κεφαλή η οποία όμως περιστρέφεται εναλλάξ ταχύτατα προς τις 2 κατευθύνσεις (συνήθως ½ στροφή προς τη μιά πλευρά και μετά ½ στροφή προς την άλλη πλευρά).
 • Παλινδρομικές παλμικές. Εκτός της περιστροφικής και παλινδρομικής κίνησης συνδυάζουν και παλμική κίνηση των ινών εμπρός-πίσω ή πάνω-κάτω για καλύτερη καθαριστική δράση.
 • Ηχητικές οδοντόβουρτσες (sonic). Ενώ οι τυπικές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες κάνουν περίπου 3.000-7.500 κινήσεις το λεπτό, οι ηχητικές οδ/βουρτσες κινούνται πολύ ταχύτερα με περίπου 30.000-40.000 κινήσεις/λεπτό. Οι ίνες κινούνται μπρος-πίσω με αυτήν την μεγάλη ταχύτητα δημιουργώντας μιά δόνηση που όχι μόνο διαλύει την πλάκα αλλά και βοηθά την οδοντόκρεμα και τα συστατικά της να εισχωρήσουν ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τα ούλα.
 • Υπερηχητικές οδοντόβουρτσες (ultrasonic). Ονομάζονται έτσι γιατί λειτουργούν σε μεγαλύτερες συχνότητες εκτός του ακουστικού φάσματος περί τα 1,6 ΜΗz που μεταφράζεται σε 192.000.000 δονήσεις/λεπτό. Η δόνηση που προκαλεί είναι τόσο έντονη που μπορεί να καθαρίσει την πλάκα και από απόσταση 2-3 χιλιοστών χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να ακουμπήσει η οδοντόβουρτσα στην επιφάνεια του δοντιού. Το γεγονός ότι δεν χρειάζεται καθόλου μηχανική δράση πάνω στα δόντια καθιστά τις ηλεκτρικες οδοντοβουρτσες ultrasonic ως τον πιο ασφαλή τύπο για την αδαμαντίνη και τα ούλα.

Οι περιστροφικές παλινδρομικές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες καθώς και οι νεότερου τύπου sonic και ultrasonic είναι οι τύποι που θεωρούνται σαν πιό αποτελεσματικoί και συνιστώνται περισσότερο από τους οδοντιάτρους. Όπως είναι αναμενόμενο, οι πιό μοντέρνες ultrasonic ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν και τις υψηλότερες τιμές, αλλά μπορείτε να έχετε αρκετά καλά αποτελέσματα καθαρισμού των δοντιών ακόμη και με μοντέλα χαμηλότερης τιμής.

Ηλεκτρικές Οδοντόβουρτσες - Τιμές

Στη συνέχεια παρατίθενται μερικές ενδεικτικές τιμές για ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες.

  Ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες χαμηλής-μέσης τιμής:
 • Colgate Max White One Sonic Power (με μπαταρίες) από 4€
 • Oral-B Advance Power (με μπαταρίες) από 10€
 • Oral-B Vitality White & Clean (επαναφορτιζόμενη) από 20€
 • Oral-B Professional Care 600 Floss Action (επαναφορτιζόμενη) από 28€
 • Philips Sonicare HX 6311 (επαναφορτιζόμενη) από 52 €
  Ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες υψηλής απόδοσης:
 • Oral-B Triumph 5000 with SmartGuide (επαναφορτιζόμενη) από 130€
 • Oral-B Professional Care SmartSeries 5000 (επαναφορτιζόμενη) από 160€
 • Philips Sonicare HX9352/04 DiamondClean (επαναφορτιζόμενη) από 175€

Ανεξάρτητα πάντως από τον τύπο οδοντόβουρτσας που τελικά θα αγοράσετε, υπενθυμίζουμε ότι ο βασικός κανόνας που τονίζουν συνεχώς οι οδοντίατροι είναι:

Όποια οδοντόβουρτσα και να επιλέξετε το σημαντικό είναι ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ

  επόμενο άρθρο → Πώς να Διαλέξετε Ηλεκτρική Οδοντόβουρτσα • Οδηγός ΑγοράςDontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2017, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.