DontiaStoma.gr

Οδοντόκρεμες Χωρίς Φθόριο

οδοντοκρεμα

Είναι χρήσιμη μια Οδοντόκρεμα Χωρίς Φθόριο;

Οι οδοντόκρεμες χωρίς φθόριο είναι κατάλληλες για τα παιδιά κάτω των 2 ετών, αλλά και για όσους ενήλικες έχουν επιφυλάξεις για την χρήση φθορίου. Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι σε αντίθεση με την παιδική οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο που συνιστάται από τους οδοντιάτρους μέχρι την ηλικία των 2 ετών, η χρήση οδοντόκρεμας χωρίς φθόριο απο παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και ενήλικες έρχεται σε αντίθεση με τις συμβουλές της συντριπτικής πλειοψηφίας των οδοντιάτρων.

Συχνές Ερωτήσεις για τις Οδοντόκρεμες Χωρίς Φθόριο

Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να διευκρινίσουμε μερικούς μύθους σχετικά με το φθόριο για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε αν πράγματι χρειάζεστε μια οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο.

Είναι το φθόριο μια επικίνδυνη ουσία;

Το φθόριο είναι μια ουσία με μεγάλη τοξικότητα που η πρόσληψη της από τον άνθρωπο σε υψηλές δόσεις προκαλεί σοβαρές παρενέργειες και μπορεί να επιφέρει ακόμη και το θάνατο. Πρίν βιαστούμε όμως να βγάλουμε συμπεράσματα πρέπει να σκεφθούμε ότι κάτι ανάλογο ισχύει και με σχεδόν όλα τα φάρμακα αλλά ακόμη και με το ίδιο το οξυγόνο που αναπνέουμε.

Είναι χρήσιμο το φθόριο για τα δόντια μας;

Κυριολεκτικά χιλιάδες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το φθόριο είναι το ισχυρότερο όπλο μας για την προστασία από την τερηδόνα. Χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος να προσβληθούν τα δόντια μας από τερηδόνα. Επίσης το φθόριο θεωρείται απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη των δοντιών στα παιδιά. Η ευρεία χρήση φθοριούχων οδοντοκρεμών είναι ο κυριότερος παράγοντας που οδήγησε στην σημαντική μείωση της τερηδόνας σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Θέλω να αποφύγω το φθόριο. Είμαι ‘ασφαλής’ αν χρησιμοποιώ οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο;

Το φθόριο υπάρχει ελεύθερο στη φύση και το λαμβάνουμε καθημερινά από πολλές πηγές. Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα με φθόριο, και πάλι θα το καταναλώσει ο οργανισμός μας μέσω της διατροφής πχ. πίνοντας νερό ή τρώγοντας ψάρια. Και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο θα εισέλθει άμεσα και στον μεταβολισμό μας ενώ ανάλογος κίνδυνος δεν υπάρχει από την οδοντόκρεμα, εφόσον φυσικά δεν την καταπίνουμε.

Είναι το ‘τεχνητό’ φθόριο πιο επικίνδυνο από το φυσικό φθόριο;

Το φθόριο είναι μια χημική ουσία. Ανεξάρτητα αν παράγεται απευθείας από την φύση ή τεχνητά μέσω χημικής επεξεργασίας, η δράση του είναι ακριβώς η ίδια.

Γιατί για τα παιδιά κάτω των 2 ετών συστήνεται οδοντόκρεμα χωρις φθόριο;

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η χρήση οδοντόκρεμας χωρίς φθόριο από παιδιά μέχρι την ηλικία των 2 ετών συστήνεται όχι γιατί δεν χρειάζονται φθόριο (μάλιστα ισχύει το αντίθετο) αλλά μόνον λόγω του ότι δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα καταπίνουν την οδοντόκρεμα και επομένως και το φθόριο. Η λήψη φθορίου είναι απαραίτητη για τα παιδιά ιδίως κατά την περίοδο ανάπτυξης των μόνιμων δοντιών για αυτό και μπορεί να χρειαστεί και η συμπληρωματική χορήγηση φθορίου. Όμως η ανεξέλεγκτη κατάποση φθορίου είναι πιθανόν να οδηγήσει σε λήψη υπερβολικής δόσης που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως η φθορίαση.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο: Παιδικές Οδοντόκρεμες • Χωρίς Φθόριο ή Με Φθόριο;

Είναι τελικά επικίνδυνη η χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο;

Οι φθοριούχες οδοντόκρεμες θεωρούνται απόλυτα ασφαλείς από την συντριπτική πλειοψηφία των οδοντιάτρων σε όλες τις χώρες του κόσμου (δηλαδή από την επαγγελματική ομάδα που θα είχε το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος αν χρησιμοποιούσαμε μόνο οδοντόκρεμες χωρίς φθόριο και τα δόντια μας χάλαγαν συχνότερα λόγω τερηδόνας). Βέβαια απαραίτητη προυπόθεση είναι:

 • να χρησιμοποιούμε την φθοριούχο οδοντόκρεμα σύμφωνα με τις οδηγίες, δηλαδή απλά να χρησιμοποιούμε την σωστή ποσότητα και να μην την καταπίνουμε
 • να μην ισχύει κάποια από τις περιπτώσεις της επόμενης παραγράφου

Πότε πρέπει να χρησιμοποιώ οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο;

  • για παιδιά μικρότερα των 2 ετών (ή μέχρι να μάθουν να μην καταπίνουν την οδοντόκρεμα)
  • αν έχει διαπιστωθεί ότι έχετε αλλεργία στο φθόριο ή αν σας το συστήσει ο γιατρός σας λόγω κάποιου άλλου προβλήματος υγείας
  • αν ζείτε σε περιοχή όπου το νερό που πίνετε έχει πολύ υψηλά επίπεδα φυσικού φθορίου, οπότε δεν χρειάζεστε επιπλέον φθόριο. Ρωτείστε σχετικά τον οδοντίατρο σας.

Οδοντόκρεμες χωρίς φθόριο • Προϊόντα

Αν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις ομάδες πληθυσμού που πρέπει να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμες χωρίς φθόριο (ή αν απλά δεν πειστήκατε ακόμη για την ασφαλή χρήση του φθορίου από το άρθρο που διαβάσατε), στη συνέχεια αναφέρονται μερικές από τις οδοντόκρεμες χωρίς φθόριο που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά:

 • Apivita Bio-Eco - Οδοντόκρεμα Χωρίς Φθόριο Με Μάραθο & Πρόπολη 75Ml
 • Optima Aloedent - Φυσική Οδοντόπαστα με Αλόη Χωρίς Φθόριο 50ml
 • NOW Xyliwhite - Φυσική Οδοντόκρεμα Χωρίς Φθόριο με Ξυλιτόλη
 • Vogel ECHINACEA - Φυτική οδοντόπαστα από εχινάκια Χωρίς Φθόριο 100gr
 • Οδοντόκρεμα Μastic & herbs - Ελληνική Οδοντόπαστα Χωρίς Φθόριο με μαστίχα και χαμομήλι
και για τα παιδιά:
 • Frezyderm Sensi teeth First 6m+ - Παιδική Οδοντόκρεμα Χωρίς Φθόριο 40ml
 • Chicco 12ΜΗΝΩΝ+ - Παιδική Οδοντόκρεμα Χωρίς Φθόριο 50ml

  επιστροφή στο άρθρο → Τύποι Οδοντόκρεμας • Ποιά να διαλέξω;DontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2017, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.