DontiaStoma.gr
Βούρτσισμα Γλώσσας • Αντιμετωπίστε την Κακοσμία του Στόματος
Βούρτσισμα Γλώσσας

Βούρτσισμα Γλώσσας και Κακοσμία Στόματος

Πολλές φορές συμβαίνει να έχουμε μόλις βουρτσίσει τα δόντια μας αλλά να συνεχίζουμε να έχουμε άσχημη αναπνοή. Τις περισσότερες φορές, όταν δεν υπάρχει παθολογική αιτία, η κακοσμία του στόματος οφείλεται στο ότι φροντίσαμε να καθαρίσουμε τα δόντια μας αλλά όχι και την γλώσσα μας. Το βούρτσισμα της γλώσσας είναι απαραίτητο μαζί με το βούρτσισμα των δοντιών για την καταπολέμηση της άσχημης αναπνοής. Παράλληλα, η τακτική απομάκρυνση των μικροβίων από την επιφάνεια της γλώσσας μας προστατεύει από παθήσεις της γλώσσας ή του στόματος όπως οι μυκητιάσεις, η στοματίτιδα, η γλωσσίτιδα κ.ά.

Γιατί χρειάζεται ο καθαρισμός της γλώσσας;

Άσπρη Γλώσσα και Μικροβιακή Πλάκα Η εναπόθεση και ανάπτυξη μικροβίων στην επιφάνεια της γλώσσας είναι η κύρια αιτία της άσχημης αναπνοής, ενώ παράλληλα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την αίσθηση της γεύσης. Τα μικρόβια ‘παγιδεύονται’ μαζί με υπολείμματα τροφών ανάμεσα στις τριχοειδείς θηλές και στις σχισμές της επιφάνειας της γλώσσας και αρχίζουν να αναπτύσσονται. Αν δεν απομακρύνονται τακτικά, δημιουργούν ένα μικροβιακό επίχρισμα (όπως η μικροβιακή πλάκα στα δόντια) που παράγει δύσοσμα πτητικά αέρια. Η επιφάνεια της γλώσσας παίρνει συνήθως ένα υπόλευκο χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι η έντονη κακοσμία του στόματος.

Έχει υπολογιστεί ότι το 85% όλων των περιπτώσεων κακοσμίας του στόματος πηγάζουν από το στόμα. Από αυτό το ποσοστό, πάνω από το 50% θεωρείται ότι οφείλεται στον ελλιπή καθαρισμό της γλώσσας.

Πώς γίνεται ο καθαρισμός της γλώσσας;

Για τον καθαρισμό της γλώσσας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την κανονική μας οδοντόβουρτσα, αρκεί να είναι μαλακή για να μην τραυματίσουμε την γλώσσα.

  • Βρέξτε την οδοντόβουρτσα σας για να μαλακώσει.
  • Αν έχετε προηγουμένως βουρτσίσει τα δόντια, αφήστε τον αφρό της οδοντόκρεμας πάνω στην οδοντόβουρτσα. Για καλύτερα αποτελέσματα κατά της κακοσμίας επιλέξτε οδοντόκρεμες που περιέχουν αντιμικροβιακούς παράγοντες.
  • Τεντώστε την γλώσσα προς τα έξω.
  • Βουρτσίστε τη γλώσσα. Οι κινήσεις του βουρτσίσματος της γλώσσας πρέπει να έχουν κατεύθυνση από μέσα προς τα έξω, για να φέρουν τα μικρόβια προς το άνοιγμα του στόματος από όπου είναι πιο εύκολο να απομακρυνθούν.
  • Δεν χρειάζεται υπερβολική πίεση. Κάντε απαλές κινήσεις για να μην τραυματίσετε την γλώσσα. Μην το παρακάνετε, 5-10 κινήσεις αρκούν.
  • Ασχοληθείτε με το κεντρικό τμήμα της γλώσσας όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη συσσώρευση μικροβίων. Μην ασκείτε πίεση στα πλάγια και το πολύ πίσω μέρος της γλώσσας που είναι πιο ευαίσθητα και μπορεί να προκληθεί τραυματισμός.
  • Στο τέλος ξεπλύνετε το στόμα με άφθονο νερό ή με στοματικό διάλυμα για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα τροφών και τα μικρόβια που έχουν αποκολληθεί από την γλώσσα.

Ξέστρο Γλώσσας Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει καλύτερα αποτελέσματα καθαρισμού της γλώσσας και αντιμετώπισης της κακοσμίας του στόματος χρησιμοποιώντας κάποιο ειδικό ξέστρο για τη γλώσσα αντί μιας απλής οδοντόβουρτσας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ξέστρων για την γλώσσα με τη μορφή ελασμάτων από πλαστικό ή μεταλλικό υλικό για την απόξεση της γλώσσας. Ο τρόπος χρήσης είναι παρόμοιος με ανωτέρω, κινήσεις από μέσα προς τα έξω, ξέπλυμα του ξέστρου μετά από κάθε κίνηση, και καλό ξέπλυμα του στόματος στο τέλος.

Ξέστρο Γλώσσας Γενικά το ξέστρο γλώσσας είναι ευκολότερο στο χειρισμό αλλά δεν καθαρίζει τόσο βαθιά μέσα στις σχισμές της γλώσσας όσο η οδοντόβουρτσα. Κυκλοφορούν πάντως και καθαριστές γλώσσας που συνδυάζουν και τα 2 χαρακτηριστικά, ένα τμήμα με ειδικά διασκευασμένες ίνες για βούρτσισμα όπως η οδοντόβουρτσα και ένα πλαστικό ή μεταλλικό έλασμα για απόξεση όπως το ξέστρο.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω την γλώσσα μου;

Αν δεν έχετε σοβαρό πρόβλημα κακοσμίας, ο καθαρισμός της γλώσσας μια φορά την ημέρα, συνήθως το πρωί, είναι αρκετός. Αν όμως έχετε πρόβλημα άσχημης αναπνοής, προσπαθήστε να καθαρίζετε τη γλώσσα σας συχνότερα.

Προβλήματα – Προφυλάξεις

Ο καθαρισμός της γλώσσας μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία σε άτομα που έχουν ευαίσθητο αντανακλαστικό εμέτου. Αν έχετε παρόμοιο πρόβλημα, μην προσπαθείτε να βουρτσίσετε πολύ πίσω την γλώσσα σας. Τεντώστε τη γλώσσα όσο μπορείτε πιο πολύ προς τα έξω και προτιμήστε ένα ξέστρο γλώσσας αντί για οδοντόβουρτσα.

Αν νοιώθετε τη γλώσσα σας ερεθισμένη μετά από τον καθαρισμό της, πιθανόν να ασκείτε υπερβολική πίεση κατά το βούρτσισμα ή την απόξεση. Μειώστε την πίεση και κάνετε πιο απαλές κινήσεις. Ο συνεχής ερεθισμός του επιθηλίου είναι επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου της γλώσσας.

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο, τον ΩΡΛ ή έναν στοματολόγο αν διαπιστώσετε λευκές πλάκες στη γλώσσα που δεν απομακρύνονται ούτε με την χρήση ξέστρου ή αν η απομάκρυνση τους αποκαλύπτει ερεθισμένα σημεία ή προκαλεί πόνο ή αιμορραγία.

Ο καθαρισμός της γλώσσας θα πρέπει να είναι μια συνήθης δραστηριότητα στα πλαίσια της καθημερινής στοματικής υγιεινής (οδοντικό νήμα + βούρτσισμα δοντιών + βούρτσισμα γλώσσας + στοματικό διάλυμα). Διατηρώντας τη γλώσσα καθαρή μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την άσχημη αναπνοή.

  επόμενο άρθρο → Το Σωστό Βούρτσισμα των ΔοντιώνDontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2017, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.