DontiaStoma.gr
Tooth Decay

Θεραπείες για Αντιμετώπιση της Τερηδόνας

Η τερηδόνα μπορεί να προληφθεί με καλή στοματική υγιεινή και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Δυστυχώς όμως εξακολουθεί να παραμένει το πιο κοινό οδοντιατρικό πρόβλημα που καλούνται να θεραπεύσουν οι οδοντίατροι, ενώ είναι και μια από τις κύριες αιτίες απώλειας δοντιών. Όταν η τερηδόνα προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο δόντι, η αποκατάσταση του γίνεται απο τον οδοντίατρο με τη χρήση τεχνητών υλικών. Αν η καταστροφή είναι εκτεταμένη μπορεί να χρειαστεί η εξαγωγή του.

Πώς θεραπεύεται η τερηδόνα

Αν η τερηδόνα διαγνωσθεί στα πρώτα στάδια της νόσου, η απαιτούμενη θεραπεία για την αντιμετώπιση της μπορεί να είναι ένα μικρό σφράγισμα ή ακόμη και μόνο μια φθορίωση. Καθώς η τερηδόνα προχωρά, οι απαιτούμενες θεραπείες γίνονται πολυπλοκότερες και πιο ακριβές. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου αντιμετώπισης της εξαρτάται απο την έκταση και την σοβαρότητα της βλάβης του δοντιού:

Επανασβεστίωση της αδαμαντίνης

Στα πρώιμα στάδια της τερηδόνας όταν έχει αρχίσει να δημιουργείται μια λευκή κηλίδα στο σμάλτο εξαιτίας τοπικής απασβεστίωσης της αδαμαντίνης, το τακτικό βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα μετά απο κάθε γεύμα και η μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων μπορεί να σταματήσει την πρόοδο της τερηδόνας, ενισχύοντας την φυσική επανασβεστίωση και επιδιορθώνοντας την βλάβη. Θεραπείες όπως η τοπική εφαρμογή φθορίου (φθορίωση) μπορούν να βοηθήσουν να αναστραφεί η τερηδόνα υποβοηθώντας την φυσική διαδικασία.

Αποκατάσταση δοντιού – Σφραγίσματα / Στεφάνες

Εάν έχει ήδη σχηματιστεί μια κοιλότητα στο δόντι εξαιτίας της τερηδόνας, ο οδοντίατρος θα προχωρήσει σε αποκατάσταση του δοντιού για την επαναφορά της λειτουργικότητας και της αισθητικής του εμφάνισης. Ο οδοντίατρος θα απομακρύνει το κατεστραμμένο τμήμα της αδαμαντίνης και οδοντίνης, και κατόπιν θα αναπλάσει το δόντι με επανορθωτικό υλικό.

  • Οι Εμφράξεις (σφραγίσματα) είναι η πιο κοινή θεραπεία για προβλήματα τερηδόνας. Υλικά όπως το αμάλγαμα, χρυσός, ή συνθετική ρητίνη χρησιμοποιούνται για να πληρωθεί η κοιλότητα και να αποκατασταθεί το σχήμα και η λειτουργία του δοντιού.
  • Τα Ένθετα και τα Επένθετα είναι έμμεσες αποκαταστάσεις που κατασκευάζονται στο εργαστήριο. Φτιάχνονται απο πορσελάνη και προσφέρουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα απο τα κοινά σφραγίσματα.
  • Οι Στεφάνες (θήκες) χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει μεγάλη έκταση της βλάβης και το εναπομείναν υγιές τμήμα του δοντιού δεν είναι αρκετό για να αντέξει τις πιέσεις της μάσησης με ένα απλό σφράγισμα. Οταν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα οδοντικού υλικού ή το δόντι είναι απονευρωμένο υπάρχει υψηλός κίνδυνος θραύσης. Σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερη η χρήση στεφάνης που είναι ουσιαστικά ένα 'καπάκι' που τοποθετείται πάνω στο δόντι καλύπτοντας το πλήρως και βελτιώνοντας τη δομική αντοχή του. Οι στεφάνες κατασκευάζονται απο χρυσό, μεταλλικό σκελετό επικαλυμμένο με πορσελάνη, ή εξ ολοκλήρου απο πορσελάνη.

Ενδοδοντική θεραπεία • Απονεύρωση

Όταν η τερηδόνα φθάσει στον πολφό του δοντιού, μολύνεται ο ζωντανός ιστός του δοντιού που αποτελείται απο νεύρα και αιμοφόρα αγγεία προκαλώντας φλεγμονή (πολφίτιδα). Το δόντι αρχίζει να πονάει έντονα και απαιτείται άμεσα ενδοδοντική θεραπεία για να καταπολεμηθεί η μόλυνση και να προληφθεί η δημιουργία οδοντικού αποστήματος.

Κατά την απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία) ο οδοντίατρος αφαιρεί τον μολυσμένο ιστό απο την πολφική κοιλότητα και τους ριζικούς σωλήνες και γεμίζει τον χώρο με εδικό υλικό (γουταπέρκα). Κατόπιν γίνεται η ανασύσταση του δοντιού με σφράγισμα ή στεφάνη, ανάλογα με την κατάσταση του.

Εξαγωγή δοντιού

Αν η ενδοδοντική θεραπεία δεν καταφέρει να σταματήσει την μόλυνση γύρω απο το δόντι, ο οδοντίατρος μπορεί να αναγκαστεί να προχωρήσει σε εξαγωγή του δοντιού. Εξαγωγή μπορεί επίσης να χρειαστεί αν μετά την απομάκρυνση των μολυσμένων/κατεστραμμένων τμημάτων του δοντιού δεν μείνει αρκετή οδοντική ουσία, καθιστώντας αδύνατη την ανασύσταση του δοντιού.

Αντικατάσταση δοντιού – Γέφυρες / Οδοντικά Εμφυτεύματα

Οταν είναι αδύνατον να σωθεί ένα τερηδονισμένο δόντι και γίνει εξαγωγή, οι οδοντίατροι συνιστούν να αναπληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν για να αποφύγουμε την απώλεια οστού, και να αποκατασταθεί η λειτουργία και εμφάνιση του στόματος. Ένα δόντι που χάθηκε λόγω τερηδόνας μπορεί να αντικατασταθεί με :

  • Γέφυρα. Πρόκειται για μια τεχνητή κατασκευή που υποκαθιστά την μύλη του χαμένου δοντιού, η οποία είναι προσκολλημένη σε δύο θήκες (μία σε κάθε πλευρά) που είναι σταθερά τοποθετημένες στα γειτονικά δόντια.
  • Εμφύτευμα δοντιού. Ενα τεχνητό υποκατάστατο της ρίζας του δοντιού απο τιτάνιο που εμφυτεύεται στη γνάθο στη θέση του χαμένου δοντιού, και που πάνω του στερεώνεται μια θήκη που αντικαθιστά τη μύλη του δοντιού.

Μπορείτε να αποφύγετε την ταλαιπωρία και το κόστος οποιασδήποτε απο τις θεραπείες που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, αρκεί να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας για την πρόληψη της τερηδόνας.

  επόμενο άρθρο → Απονεύρωση Δοντιού (Ενδοδοντική Θεραπεία)


DontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2017, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.