DontiaStoma.gr
Οδηγίες μετά από εξαγωγή δοντιού • Αντιμετώπιση πόνου • Επούλωση
Εξαγωγή Δοντιού

Φροντίδα μετά την εξαγωγή δοντιού

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την γρήγορη επούλωση του τραύματος και την αποφυγή επιπλοκών μετά απο μια εξαγωγή δοντιού είναι ο ομαλός σχηματισμός του θρόμβου αίματος στο φατνίο του δοντιού και η πιστή εφαρμογή των μετεγχειρητικών οδηγιών που έχουν δοθεί απο τον οδοντίατρο ή τον γναθοχειρουργό.

Επούλωση μετά από εξαγωγή δοντιού

Αμέσως μετά την εξαγωγή, το αίμα που βγαίνει απο το φατνιακό οστό αρχίζει να πήζει δημιουργώντας ένα θρόμβο στο χώρο μέσα στο οστό όπου προηγούμενα βρισκόταν το δόντι. Ο θρόμβος αίματος είναι πολύ σημαντικός για τη διαδικασία επούλωσης, και επίσης προστατεύει το οστό απο τα μικρόβια και τις τροφές. Πρέπει να είστε προσεκτικοί και να αποφύγετε οτιδήποτε θα διαταράξει το σχηματισμό του ή προκαλέσει τη διάλυση ή απομάκρυνση του απο το φατνίο.

Η περιοχή της εξαγωγής επουλώνεται σχετικά γρήγορα, ανάλογα φυσικά και με το βαθμό ταλαιπωρίας των μαλακών ή σκληρών ιστών κατά την επέμβαση. Κάποια δυσφορία και πόνος για μερικές ώρες μετά από εξαγωγή δοντιού είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Άλλα συμπτώματα όπως οίδημα, δυσκαμψία της γνάθου κ.α. γενικά δεν διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες μετά την επέμβαση.

Πλήρης ίαση μιας απλής εξαγωγής δοντιού αναμένεται σε μία έως δύο εβδομάδες. Μετά από μια χειρουργική εξαγωγή δοντιού, η περιοχή των ούλων θα επουλωθεί μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Η αποκατάσταση του οστού της γνάθου μπορεί να διαρκέσει τρεις έως έξι μήνες.

Μετεγχειρητικές οδηγίες μετά από εξαγωγή δοντιού

Η σωστή φροντίδα μετά την εξαγωγή ενός δοντιού είναι απαραίτητη για γρήγορη επούλωση. Θα πρέπει να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες που σας έδωσε ο οδοντίατρός σας πριν φύγετε από το οδοντιατρείο.

Γενικά, οι βασικές μετεγχειρητικές οδηγίες μετά από εξαγωγή δοντιού είναι:

Αιμορραγία

Ο οδοντίατρος θα βάλει μια γάζα στό κενό φατνίο του δοντιού για τον έλεγχο της αιμορραγίας και την προστασία του τραύματος. Αυτή πρέπει να παραμείνει στη θέση της τουλάχιστον για τα επόμενα 30-60 λεπτά, έτσι ώστε να πήξει το αίμα και να δημιουργηθεί ο απαραίτητος θρόμβος αίματος για να αποφευχθούν προβλήματα επούλωσης όπως το ‘ξηρό φατνίο’. Μη σταματάτε την πίεση και μην αφαιρείτε τη γάζα ενδιάμεσα για να ελέγξετε αν υπάρχει αιμορραγία.

Μια μικρή αιμορραγία μετά από την εξαγωγή δοντιού είναι φυσιολογική. Συνήθως η αιμορραγία δεν θα διαρκέσει περισσότερο απο μία ή δύο ημέρες. Αποφύγετε την οριζόντια κατάκλιση αμέσως μετά την εξαγωγή. Αν ξαπλώσετε, χρησιμοποιήστε επιπλέον μαξιλάρια για να κρατήσετε το κεφάλι σας σε μια υπερυψωμένη θέση.

Εάν η αιμορραγία συνεχίζεται, η γάζα πρέπει να αντικατασταθεί με μία άλλη καθαρή. Η γάζα πρέπει να είναι υγρή για να μην κολλήσει στο πήγμα αίματος και το παρασύρει μαζί της όταν την αφαιρέσουμε. Εάν η αιμορραγία επιμένει, αλλάζετε τη γάζα τακτικά. Ένα φακελάκι τσάι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για γάζα. Το τσάι περιέχει ταννικό οξύ, μια στυπτική ουσία, που μπορεί να βοηθήσει να σχηματιστεί ένας θρόμβος αίματος και να σταματήσει η αιμορραγία.

Εάν η αιμορραγία μετά από εξαγωγή δοντιού είναι έντονη ή συνεχίζεται πέρα από τη δεύτερη ημέρα, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

Πόνος

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε πόνο μετά απο μιά εξαγωγή δοντιού, ιδιαίτερα αν αυτή έγινε χειρουργικά. Γενικά, το επίπεδο και η διάρκεια του πόνου μετά την επέμβαση εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας της εξαγωγής. Η αντιμετώπιση του γίνεται με τη λήψη αναλγητικών σκευασμάτων, πάντα μετά απο την έγκριση του οδοντιάτρου. Καλό θα είναι να πάρετε ένα παυσίπονο πριν περάσει η επίδραση της αναισθησίας. Συνήθως ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αναλγητικό (πχ. Panadol, Depon, Ponstan) είναι αρκετό για την ανακούφιση του μετεγχειρητικού πόνου μετά την εξαγωγή. Αν ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος, μετά απο μιά επίπονη χειρουργική εξαγωγή, ο οδοντίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει ένα πιο ισχυρό αναλγητικό για τα πρώτα 24ωρα.

Απαγορεύεται η λήψη ασπιρίνης γιατί εμποδίζει την πήξη του αίματος.

Οίδημα

Όσο πιο δύσκολη είναι μια εξαγωγή δοντιού, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστεί οίδημα. Το πρήξιμο μπορεί να αυξάνεται μέχρι και την δεύτερη-τρίτη μέρα, και μετά αρχίζει να υποχωρεί. Αν το οίδημα συνεχίζεται να αυξάνεται μετά την τέταρτη μέρα επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο σας.

Για τη μείωση του οιδήματος μπορείτε να τοποθετήσετε μια παγοκύστη ή παγάκια τυλιγμένα σε πετσέτα εξωτερικά της περιοχής της εξαγωγής. Η εφαρμογή του πάγου θα πρέπει να γίνεται διακεκομμένα. Φροντίζουμε να κρατάμε τον πάγο εξωτερικά πάνω από το τραύμα 15-20 λεπτά και επαναλαμβάνουμε μετά απο 20 περίπου λεπτά. Η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων είναι χρήσιμη για την αποτροπή του οιδήματος μόνο για τις πρώτες ώρες. Από την επόμενη μέρα πρέπει να χρησιμοποιούνται χλιαρά επιθέματα.

Σωματική άσκηση

Μειώστε τη σωματική δραστηριότητα για τις πρώτες τρεις έως πέντε ημέρες. Η έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

Προστασία τραύματος

Προστατέψτε την πληγή. Κρατήστε κάθε πηγή ερεθισμού ή μόλυνσης μακριά από το τραύμα. Μασήστε στην απέναντι πλευρά του στόματος για 24 ώρες. Προτιμείστε μαλακές τροφές.

Αποφύγετε να πιέσετε τη γλώσσα σας στην περιοχή του τραύματος. Μην βάζετε τα δάχτυλά σας στο στόμα για να ελέγξετε την πληγή. Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν από την αλλαγή της γάζας.

Αποφύγετε να φτύσετε ή ρουφήξετε. Το φτύσιμο ή το ρούφηγμα (ιδίως αν χρησιμοποιηθεί καλαμάκι) δημιουργούν αρνητική πίεση στο στόμα που μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση και απομάκρυνση του θρόμβου αίματος απο το εξακτικό φατνίο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια επώδυνη επιπλοκή γνωστή σαν ξηρό φατνίο.

Κάπνισμα

Απαγορεύεται το κάπνισμα. Επιβάλλεται να σταματήσετε το κάπνισμα τουλάχιστον για μερικές ημέρες, καθώς μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και ο καπνός καθυστερεί την επούλωση.

Βούρτσισμα

Αμέσως μετά την εξαγωγή, αποφύγετε το βούρτσισμα των δοντιών δίπλα στο σημείο της εξαγωγής. Ξεκινήστε κανονικό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος από την επόμενη ημέρα, αλλά να είστε προσεκτικοί έως ότου η πληγή επουλωθεί.

Ξέπλυμα

Αποφύγετε να ξεπλύνετε το στόμα σας πρίν περάσουν τουλάχιστον 6 ώρες από την επέμβαση. Αν ο οδοντίατρός σας το συστήσει, μετά το πρώτο 24ωρο μπορούν να γίνονται πλύσεις του στόματος με αντισηπτικό διάλυμα, χλιαρό χαμομήλι ή αλατούχο διάλυμα 3 φορές την ημέρα για μερικές ημέρες.

Μυϊκή δυσκαμψία

Αν η εξαγωγή είναι επίπονη και διαρκέσει πολύ, μπορεί να εμφανιστεί την επόμενη μέρα μυϊκή δυσκαμψία και δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος. Αυτό οφείλεται στην καταπόνηση που υπέστησαν οι μύες της γνάθου κατά την επέμβαση κρατώντας συνεχώς το στόμα ανοιχτό. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι εντονότερα αν υπάρχει ιστορικό προβλημάτων της κροταφογναθικής διάρθρωσης. Η ανακούφιση επιτυγχάνεται με απαλό μασάζ των μυών και τη χρήση ζεστών επιθεμάτων.

Διατροφή

Μετά την εξαγωγή μην πιείτε ή μη φάτε τίποτε για 2 ώρες. Για την πρώτη βδομάδα αποφύγετε τις σκληρές τροφές που μπορεί να τραυματίσουν την πληγή, τις πολύ ζεστές τροφές που μπορεί να διαλύσουν το θρόμβο αίματος, και τις τροφές που θρυμματίζονται (παξιμάδια, φρυγανιές). Προτιμείστε κρύες και μαλακές τροφές όπως ζυμαρικά, ψάρι, κρύες σούπες, ρύζι, πουρέ, πολτοποιημένα τρόφιμα κ.α. Πίνετε αρκετά υγρά αλλά αποφύγετε τα ζεστά ροφήματα και μην χρησιμοποιήσετε καλαμάκι. Μην μασάτε στο σημείο της εξαγωγής.

Αλκοόλ

Αποφύγετε την χρήση αλκοόλ για μερικές ημέρες μετά την επέμβαση, και οπωσδήποτε αν λαμβάνετε παυσίπονα ή αντιβιοτικά.

Αντιβιοτικά

Εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης, ο οδοντίατρος θα συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό. Ποτέ μην παίρνετε αντιβιοτικά αν δεν σας τα έχει συστήσει ο οδοντίατρος ή ο ιατρός σας.Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας για την γρηγορότερη επούλωση του τραύματος μετά απο μια εξαγωγή δοντιού και την αποφυγή ανεπιθύμητων παρενεργειών. Επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας αν η αιμορραγία συνεχίζεται για περισσότερο από 24 ώρες ή αν έχετε ναυτία, πυρετό, ρίγη ή έντονο πόνο μετά από την εξαγωγή του δοντιού.


  επόμενο άρθρο → Πιθανές Επιπλοκές Εξαγωγής ΔοντιούDontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2022, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.