DontiaStoma.gr
Απονεύρωση Δοντιού • Κόστος • Ποιός την εκτελεί • Πόσες επισκέψεις χρειάζονται
Απονεύρωση Δοντιού

Κόστος Απονεύρωσης •
Πόσο στοιχίζει η ενδοδοντική θεραπεία

Το μέσο κόστος μιας απονεύρωσης κυμαίνεται ατα 120-200€ και εξαρτάται κυρίως απο:

  • Τον τύπο του δοντιού και τον αριθμό των ριζών του
  • Την πολυπλοκότητα της επέμβασης πχ. λόγω ύπαρξης καμπών στη ρίζα
  • Την εμφάνιση τυχόν επιπλοκών
  • Το συνολικό αριθμό επισκέψεων που θα χρειαστούν

Όπως είναι αναμενόμενο η τιμή μιας απονεύρωσης θα είναι υψηλότερη αν αυτή εκτελεστεί απο έναν ειδικό ενδοδοντιστή σε σχέση με την τιμή αν αυτή γίνει απο ένα γενικό οδοντίατρο.

Ποιός εκτελεί μια απονεύρωση; Ο Γενικός Οδοντίατρος ή ο Ενδοδοντιστής;

‘Ολοι οι οδοντίατροι έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση για να εκτελούν απονευρώσεις και άλλες ενδοδοντικές θεραπείες. Ο ενδοδοντιστής (ή ενδοδοντολόγος) είναι οδοντίατρος που έχει επιπλέον άλλα 2 χρόνια προηγμένης εκπαίδευσης στον τομέα της θεραπείας των ασθενειών του πολφού και των περιριζικών ιστών. Αφού ο οδοντίατρος διαγνώσει ότι ένα δόντι χρειάζεται απονεύρωση, θα εκτιμήσει το περιστατικό, και σε ορισμένες περιπτώσεις θα πραγματοποιήσει την επέμβαση ο ίδιος, ενώ στις υπόλοπες θα παραπέμψει τον ασθενή σε έναν ειδικό ενδοδοντολόγο.

Η απόφαση εξαρτάται από την πολυπλοκότητα και την εκτιμώμενη δυσκολία της θεραπείας. Αν ο γενικός οδοντίατρος, μετά τις αρχικές ακτινογραφίες, θεωρήσει ότι ο βαθμός της μόλυνσης, η δομή του συγκεκριμένου δοντιού ή άλλοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα επιπλοκών, συνήθως συνιστά να γίνει η απονεύρωση απο έναν ενδοδοντιστή.

Οι ενδοδοντιστές ασχολούνται αποκλειστικά με ενδοδοντικές θεραπείες και έχουν ανώτερη εκπαίδευση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Διαθέτουν στο ιατρείο τους ειδικό εξοπλισμό ενδοδοντίας ώστε να χειριστούν με επιτυχία ακόμη και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Ο ενδοδοντιστής θα εκτελέσει μόνο την καθαρά ενδοδοντική θεραπεία και μετά την ολοκλήρωση της θα παραπέμψει τον ασθενή ξανά στον γενικό οδοντίατρο για την προετοιμασία της τελικής αποκατάστασης του δοντιού.

Πόσες επισκέψεις απαιτούνται για μια απονεύρωση;

Συνήθως, μια απονεύρωση ολοκληρώνεται σε 2 ή 3 επισκέψεις. Μπορεί όμως να διαρκέσει και πολύ περισσότερο. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την διάρκεια μιας ενδοδοντικής θεραπείας είναι :

  • Η σοβαρότητα και ο βαθμός εξάπλωσης της μόλυνσης. Όσο πιο γρήγορα καταπολεμηθεί η μόλυνση του δοντιού και των περιακροριζικών ιστών τόσο πιο άμεσα μπορεί να ολοκληρωθεί και η ενδοδοντική θεραπεία. Μια οξεία λοίμωξη που έχει δημιουργήσει απόστημα γύρω απο τη ρίζα του δοντιού μπορεί να χρειαστεί αρκετά ραντεβού για επαναληπτικούς καθαρισμούς μέχρι να καταστεί δυνατή ή έμφραξη των ριζικών σωλήνων.
  • Ο τύπος του δοντιού και ο αριθμός των ριζών. Η ενδοδοντική θεραπεία σε ένα κοπτήρα με μια μόνο ρίζα είναι πολύ πιο γρήγορη απο ότι σε ένα γομφίο που μπορεί να έχει 4 ή και 5 ριζικούς σωλήνες που πρέπει να καθαριστούν, διαμορφωθούν, και σφραγιστούν.
  • Θέση του δοντιού. Ένας τρίτος γομφίος στο πίσω μέρος του στόματος είναι πιο δύσκολος στην πρόσβαση και είναι φυσιολογικό να απαιτήσει περισσότερο χρόνο εργασίας απο τον οδοντίατρο.
  • Ανατομία του δοντιού / σχήμα των ριζικών σωλήνων. Ριζικοί σωλήνες με καμπές ή διακλαδώσεις δυσκολεύουν σημαντικά την διαδικασία της απονεύρωσης και αυξάνουν το χρόνο θεραπείας.

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει βοηθήσει ώστε μια απονεύρωση να μπορεί να γίνει ανώδυνα, πιο γρήγορα, και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Σε ένα δόντι με ελαφρά λοίμωξη, το ενδοδοντικό τμήμα της θεραπείας συχνά μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία μόνο επίσκεψη. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο οδοντίατρος θα καθαρίσει το δόντι κατά την πρώτη επίσκεψη και στη συνέχεια θα σφραγίσει το δόντι σε ένα επόμενο ραντεβού.

Γενικά, είναι προτιμότερο να καθυστερήσει λίγο η θεραπεία παρά να σφραγιστεί βιαστικά ένα δόντι χωρίς να είναι σίγουρο ότι έχει εξαλειφθεί πλήρως η μόλυνση, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές και αποτυχία της ενδοδοντικής θεραπείας.Βαθμολογία για το άρθρο: Απονεύρωση Δοντιού • Κόστος 4.4/5 • από 58 αξιολογήσεις (04.2017)
  επόμενο άρθρο → Πώς γίνεται η Απονεύρωση • Η Διαδικασία της Ενδοδοντικής Θεραπείας


DontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2017, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.