DontiaStoma.gr
Επένθετη Ολική Τεχνητή Οδοντοστοιχία με Εμφυτεύματα
Επένθετη Τεχνητή Οδοντοστοιχία επί Εμφυτευμάτων

Επένθετη Ολική Οδοντοστοιχία επί Εμφυτευμάτων

Οι επένθετες ολικές οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων είναι ένας τύπος ολικών οδοντοστοιχιών που στηρίζονται πάνω σε 2-4 ή περισσότερα εμφυτεύματα δοντιών σε αντίθεση με τις κοινές μασέλες που ακουμπούν απλά στα ούλα εμφανίζοντας προβλήματα ελλιπούς συγκράτησης και συχνά φεύγουν από την θέση τους.

Η αίσθηση μιας τεχνητής οδοντοστοιχίας στηριζόμενης σε οδοντικά εμφυτεύματα είναι εξαιρετικά βελτιωμένη σε σχέση με μια απλή τεχνητή οδοντοστοιχία, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση, σιγουριά και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τεχνητές Οδοντοστοιχίες και Εμφυτεύματα Δοντιών

Οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στηρίζουν (ή απλά να συγκρατούν) τεχνητές οδοντοστοιχίες είτε της κάτω είτε της άνω γνάθου, αν και αυτές της άνω γνάθου απαιτούν συγκριτικά μεγαλύτερο αριθμό εμφυτευμάτων.

Στην κορυφή κάθε εμφυτεύματος προσαρμόζεται μια σφαιρική προεξοχή που ταιριάζει με μια αντίστοιχη υποδοχή που έχει ενσωματωθεί στην βάση της μασέλας (αγκιστρώματα). Η μασέλα τοποθετείται στη σωστή θέση πάνω από τα εμφυτεύματα και ασκείται κάθετη πίεση ώστε να ‘κουμπώσει’. Η τοποθέτηση και η αφαίρεση μιας επένθετης (κουμπωτής) οδοντοστοιχίας πρέπει να γίνεται προσεκτικά και ταυτόχρονα δεξιά και αριστερά για να μην φθαρούν πρόωρα οι πλαστικές υποδοχές που βρίσκονται στην εσωτερική επιφάνεια της επένθετης οδοντοστοιχίας και «κουμπώνουν» στα εμφυτεύματα.

Ορισμένες φορές για μεγαλύτερη σταθερότητα, συνήθως όταν δεν είναι καλή η ποιότητα του οστού, τα εμφυτεύματα συνδέονται μεταξύ τους με μια μεταλλική ράβδο.

Πλεονεκτήματα Ολικής Επένθετης Οδοντοστοιχίας επί Εμφυτευμάτων

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες που στηρίζονται σε εμφυτεύματα έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις απλές συμβατικές μασέλες:

 • Βελτιωμένη στήριξη. Παρέχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση στη χρήση τους καθώς υπάρχει πολύ μικρότερος έως μηδενικός κίνδυνος να φύγουν από την θέση τους όταν μιλάμε ή μασάμε και να μας φέρουν σε δύσκολη θέση.
 • Μεγαλύτερη άνεση. Μια μασέλα πάνω σε εμφυτεύματα είναι πολύ πιο άνετη από μια κοινή μασέλα καθώς:
  - Ασκεί μικρότερη πίεση στα ούλα μειώνοντας τον κίνδυνο ερεθισμών των μαλακών ιστών, της εμφάνισης αφθών και πόνου στα ούλα που είναι συχνά προβλήματα με μια κοινή μασέλα.
  - Για τις οδοντοστοιχίες άνω γνάθου δεν είναι απαραίτητη για την παροχή πρόσφυσης η κάλυψη του ουρανίσκου, προσφέροντας πιο φυσική αίσθηση στο στόμα και βελτίωση της αίσθησης της γεύσης.
  - Τα πτερύγια στα πλάγια της βάσης έχουν μικρότερο μέγεθος (καθώς δεν είναι απαραίτητα για να παρέχουν πρόσφυση στα ούλα) με αποτέλεσμα να μειώνεται η αίσθηση ‘μπουκώματος’ στο στόμα.
  - Το μάσημα των τροφών γίνεται πολύ πιο άνετα καθώς η μασέλα μένει σταθερή στη θέση της.
  - Δεν απαιτείται πλέον η χρήση στερεωτικής κρέμας.
 • Μειωμένη απώλεια οστού. Οι τεχνητές ρίζες των οδοντικών εμφυτευμάτων υποκαθιστούν τις ρίζες των φυσικών δοντιών και μειώνουν τον ρυθμό απορρόφησης οστικής μάζας αποφεύγοντας την μεγάλη απώλεια οστού από τη γνάθο.
 • Μειωμένο κόστος συντήρησης. Η καλύτερη διατήρηση του οστού της γνάθου μειώνει την ανάγκη συχνής προσαρμογής (αναγόμωσης) της τεχνητής οδοντοστοιχίας και αυξάνει τη διάρκεια ζωής της.
 • Καλύτερη εμφάνιση. Επιτρέπουν την μειωμένη χρήση πλαστικού στην βάση της μασέλας προσφέροντας καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Παράλληλα διατηρείται το σχήμα του προσώπου καθώς μειώνεται η συρρίκνωση των οστών.

Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι για να τοποθετηθεί μια επένθετη οδοντοστοιχία επί εμφυτευμάτων θα πρέπει ο ασθενής να περιμένει για περίπου 6 μήνες μετά την εμφύτευση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία οστεοενσωμάτωσης των οδοντικών εμφυτευμάτων. Για να μην μείνει χωρίς καθόλου δόντια μπορεί να κατασκευαστεί μια προσωρινή άμεση οδοντοστοιχία για χρήση σε αυτό το μεσοδιάστημα. Αυτό όμως ανεβάζει ακόμη υψηλότερα το συνολικό κόστος.

Τεχνητές Οδοντοστοιχίες επί Εμφυτευμάτων – Πόσα εμφυτεύματα χρειάζονται;

Η συνηθέστερη επιλογή είναι η χρήση τουλάχιστον 4 εμφυτευμάτων ανά σιαγόνα πάνω στα οποία θα στηρίζεται η κινητή τεχνητή οδοντοστοιχία. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να τοποθετηθούν 6 ή ακόμη και 8 εμφυτεύματα δοντιών ανά γνάθο. Μερικές τεχνικές χρησιμοποιούν μεγαλύτερο αριθμό mini εμφυτευμάτων αντί για μικρότερο αριθμό εμφυτευμάτων κανονικού μεγέθους.

Ο οδοντίατρος σας θα σας προτείνει τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις αναλόγως της κατάστασης του στόματος, των απαιτήσεων σας και της οικονομικής δυνατότητας σας.

Για την κάτω γνάθο, η φθηνότερη εναλλακτική λύση είναι η χρήση μόνο 2 εμφυτευμάτων με στόχο τη σταθεροποίηση της οδοντοστοιχίας. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν mini εμφυτεύματα με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Με την τεχνική αυτή η οδοντοστοιχία εξακολουθεί να στηρίζεται πάνω στα ούλα (με όλα τα σχετικά μειονεκτήματα) αλλά τα εμφυτεύματα την καθιστούν πιο άνετη στη χρήση καθώς την συγκρατούν στη θέση της.

Κόστος Επένθετης Τεχνητής Οδοντοστοιχίας επί Εμφυτευμάτων

Το κόστος για μια επένθετη τεχνητή οδοντοστοιχία επί εμφυτευμάτων είναι φυσικά αρκετά υψηλότερο από το κόστος μιας κοινής μασέλας και εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό και τον τύπο των οδοντικών εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν.

Για μια επένθετη οδοντοστοιχία με τοποθέτηση 2 εμφυτευμάτων, το κόστος είναι 3000-4000€. Στην τιμή αυτή θα πρέπει να προστεθούν περίπου 600-1000€ για κάθε επιπλέον οδοντικό εμφύτευμα που θα χρησιμοποιηθεί. Στο κόστος θα πρέπει να προστεθεί και η τιμή (800-1000€) για μια προσωρινή οδοντοστοιχία για την περίοδο οστεοενσωμάτωσης.

Παρά το σχετικά υψηλό κόστος τους οι επένθετες οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων αποτελούν την πιο οικονομική λύση για όσους έχουν χάσει όλα τα δόντια τους και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αντικαταστήσουν με μεμονωμένα οδοντικά εμφυτεύματα, αλλά θέλουν να αποφύγουν τα περισσότερα προβλήματα που παρουσιάζει μια κοινή μασέλα.

  Επόμενη Σελίδα → Τεχνητές Οδοντοστοιχίες • Οδηγίες Προσαρμογής και Χρήσης


DontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2017, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.