DontiaStoma.gr
Ουλοπλαστική - Αισθητική Οδοντιατρική για το ουλικό χαμόγελο
Αισθητική Οδοντιατρική

Ουλοπλαστική – Πλαστική χειρουργική ούλων

Η Ουλοπλαστική είναι μια οδοντιατρική θεραπεία που περιλαμβάνει τη χειρουργική αναδιαμόρφωση των ούλων και του περιγράμματος τους γύρω απο τα δόντια για αισθητικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς. Χαρακτηρίζεται και σαν πλαστική χειρουργική του περιοδοντίου. Η ουλοπλαστική είναι μια απο τις τεχνικές της αισθητικής οδοντιατρικής και μπορεί να βοηθήσει τα δόντια να αποκτήσουν μια πιο φυσική και αρμονική εμφάνιση.

Τι είναι και πότε χρειάζεται η Ουλοπλαστική;

Οι περισσότερες θεραπείες που απαιτούν ουλοπλαστική, είναι ουλεκτομές κατά τις οποίες ο οδοντίατρος αφαιρεί χειρουργικά ένα τμήμα ιστού των ούλων γύρω από τα δόντια.

Η πλέον συχνή επέμβαση ουλοπλαστικής στα πλαίσια της αισθητικής οδοντιατρικής είναι η ‘επιμήκυνση μύλης’ και η διόρθωση της εμφάνισης ασθενών με ‘ουλικό χαμόγελο’ (gummy smile). Ως ‘ουλικό χαμόγελο’ χαρακτηρίζεται η υπερβολική υπερανάπτυξη των ούλων με αποτέλεσμα όταν χαμογελούμε να είναι ορατή δυσανάλογα μεγάλη επιφάνεια ούλων σε σχέση με αυτή των δοντιών. Σε αυτή τη περίπτωση τα δόντια φαίνονται μικρότερα και αφύσικα, και ο ασθενής αποφεύγει να χαμογελάσει.

Η υπερβολική ανάπτυξη των ούλων μπορεί να οφείλεται σε ποικίλες αιτίες, με συνηθέστερη τα προβλήματα χρόνιας ουλίτιδας. Άλλες πιθανές αιτίες που συμβάλλουν στην αφύσικη διόγκωση των ούλων είναι η γενετική προδιάθεση, η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, αντιϋπερτασικών, αντισυλληπτικών, ή φαρμάκων ορμονοθεραπείας, και μερικές φορές η μακροχρόνια ορθοδοντική θεραπεία.

Η ουλοπλαστική χρησιμοποιείται και σε περιπτώσεις που πράγματι τα δόντια είναι αφύσικα μικρά. Σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται λίγος ουλικός ιστός απο τη βάση του δοντιού έτσι ώστε αυτό να φαίνεται μεγαλύτερο. Η τεχνική είναι γνωστή σαν "επιμήκυνση μύλης".

Πώς γίνεται η Ουλοπλαστική;

Η ουλοπλαστική θεραπεία ξεκινά συνήθως με ουλεκτομές που γίνονται από τον οδοντίατρο, συνήθως περιοδοντολόγο, αφού μουδιάσει τα ούλα του ασθενούς με τη χρήση ενός τοπικού αναισθητικού. Ο υπερβάλλων ιστός των ούλων αφαιρείται με τη χρήση χειρουργικού νυστεριού, ηλεκτροτόμου, ή με τη χρήση laser.

Μετά απο μία ουλεκτομή (ανεξάρτητα απο την αιτία για την οποία έγινε) τα όρια του υπόλοιπου ιστού των ούλων φαίνονται χοντρά και η διαμόρφωση τους γύρω απο το δόντι δείχνει αφύσικη. Τα ούλα πρέπει να λεπταίνουν σταδιακά καθώς πλησιάζουν και περιβάλλουν το δόντι. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δεύτερη μορφή της ουλοπλαστικής θεραπείας, που έχει σαν στόχο να δώσει μια πιό φυσική εμφάνιση στα όρια των ούλων στα σημεία επαφής τους με τα δόντια. Για αυτό το λόγο η ουλοπλαστική για τη βελτίωση ή αποκατάσταση της εμφάνισης ενός ασθενούς είναι απαραίτητη μετά απο σχεδόν κάθε περίπτωση ουλεκτομής, ακόμη και αν αυτή έγινε λόγω θεραπευτικής και όχι αισθητικής αιτιολογίας (πχ. για θεραπεία ουλίτιδας, υποουλικό σφράγισμα ή διευκόλυνση τοποθέτησης ακίνητης προσθετικής εργασίας όπως μιά στεφάνη). Το σχήμα των ούλων διαμορφώνεται (συνήθως με μιά κλίση περίπου 45 μοιρών σε σχέση με την επιφάνεια των δοντιών) χρησιμοποιώντας είτε ειδικά νυστέρια είτε laser.

Τα περισσότερα από τα σύγχρονα οδοντιατρεία χρησιμοποιούν σήμερα ειδικά λέιζερ μαλακών ιστών για την εκτέλεση της επέμβασης ουλοπλαστικής. Η χρήση συσκευής LASER, προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με τη χρήση κλασσικής χειρουργικής με νυστέρι:

  • Πιο ανώδυνη επέμβαση.
  • Πολύ λιγότερη αιμορραγία (και κατά την επέμβαση αλλά και μετεγχειρητικά).
  • Μειωμένες μετεγχειρητικές επιπλοκές.
  • Ταχύτερη επούλωση και καλύτερη ανάπλαση των ούλων .

Φροντίδα μετά την Ουλοπλαστική – Διαδικασία επούλωσης

Η διαδικασία της επούλωσης είναι σχετικά γρήγορη και ολοκληρώνεται πλήρως σε λίγες εβδομάδες μετά την επέμβαση της ουλοπλαστικής, ανάλογα και με την έκταση της επέμβασης στα ούλα. Ο οδοντίατρος θα συνταγογραφήσει παυσίπονα για την ανακούφιση τυχόν μετεγχειρητικού πόνου και αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα (συνήθως με βάση τη χλωρεξιδίνη) για να αποτρέψει πιθανή μόλυνση κατά την περίοδο επούλωσης.

Μετά την επέμβαση μπορεί να εμφανιστεί λίγη αιμορραγία, αλλά συνήθως σταματά μέσα σε 24 ώρες. Συνιστάται δίαιτα με μαλακές τροφές για λίγες ημέρες για να αποφευχθεί ερεθισμός ή τραυματισμός των ούλων. Γενικά η επούλωση των ούλων μετά απο μιά ουλοπλαστική είναι πολύ γρηγορότερη και με λιγότερα συμπτώματα αν η επέμβαση γίνει με τη χρήση laser.

Κόστος – Πόσο στοιχίζει η Ουλοπλαστική

Η ουλοπλαστική είναι στην ουσία μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, επομένως, το κόστος θεραπείας είναι σημαντικό και κυμαίνεται συνήθως από 30 έως 50 ευρώ ανά δόντι. Δυστυχώς όμως τα προβλήματα που καθιστούν απαραίτητη μια ουλεκτομή (πχ. ουλίτιδα, γενετικά αίτια, επίδραση φαρμάκων κλπ) συνήθως επηρεάζουν περισσότερα δόντια ή και ολόκληρο το στόμα, με αποτέλεσμα να απαιτείται εκτεταμένη θεραπεία. Σε αυτή τη περίπτωση το κόστος για την ουλοπλαστική είναι γύρω στα 500€.

  Επιστροφή σε → Θεραπείες Αισθητικής Οδοντιατρικής




DontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2022, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.