DontiaStoma.gr
Τύποι Παθήσεων των Ούλων • Ουλίτιδα & Περιοδοντίτιδα
Ουλιτιδα

Περιοδοντικές νόσοι - Τύποι Παθήσεων

Με τον όρο 'περιοδοντικές νόσοι' εννοούμε τις παθήσεις που επηρεάζουν την υγεία των περιοδοντικών ιστών, δηλαδή των ούλων, των περιοδοντικών συνδέσμων, και των οστών, που περιβάλλουν, στηρίζουν, και συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους.

Μπορούμε να διακρίνουμε 2 κύριες παθήσεις των ούλων:

(i) Ουλίτιδα και (ii) Περιοδοντίτιδα

Ουλίτιδα & Περιοδοντίτιδα (οι κύριες παθήσεις των ούλων)

Ουλίτιδα

Gingivitis photo - Red swollen gumsΟυλίτιδα είναι η ηπιότερη μορφή της περιοδοντικής νόσου και χαρακτηρίζει τα πρώτα στάδια της ασθένειας. Τα πιό κοινά συμπτώματα της ουλίτιδας είναι τα κόκκινα, ερεθισμένα, ή ελαφρώς πρησμένα ούλα που μπορεί να ματώνουν κατά το βούρτσισμα ή τη χρήση οδοντικού νήματος. Στο στάδιο της ουλίτιδας δεν υπάρχει ακόμη απώλεια οστού, για αυτό η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί εύκολα μετά απο ένα καθαρισμό στον οδοντίατρο και με σχολαστική στοματική υγιεινή.

Περιοδοντίτιδα

PeriodontitidaΠεριοδοντίτιδα είναι ο πιό σοβαρός τύπος περιοδοντικής νόσου γιατί προκαλεί μη αναστρέψιμη βλάβη των ουλικών και περιοδοντικών ιστών. Χαρακτηρίζεται απο τη βαθμιαία καταστροφή των περιοδοντικών συνδέσμων και την απώλεια οστικής μάζας λόγω της αποδόμησης του οστού της γνάθου εξαιτίας της μικροβιακής μόλυνσης.

Βαθείς περιοδοντικοί θύλακοι σχηματίζονται γύρω απο τα προσβεβλημένα δόντια. Τα ούλα υποχωρούν αποκαλύπτοντας τις ρίζες των δοντιών. Η αιμορραγία των ούλων και η συνεχής άσχημη αναπνοή είναι τα πιό συνηθισμένα συμπτώματα περιοδοντίτιδας.

Σε προχωρημένα στάδια, η περιοδοντίτιδα οδηγεί σε απώλεια των δοντιών.

Χρόνια περιοδοντίτιδα

Η χρόνια περιοδοντίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή περιοδοντίτιδας, αποτελεί συνέχεια μιας προϋπάρχουσας ουλίτιδας, και συνήθως χαρακτηρίζεται απο πολύ αργή εξέλιξη. Μορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση της ουλίτιδας μέχρι η χρόνια περιοδοντίτιδα να οδηγήσει σε απώλεια δοντιού.

Οξεία (επιθετική) περιοδοντίτιδα

Η οξεία περιοδοντίτιδα εμφανίζεται πολύ σπανιότερα αλλά είναι και εξαιρετικά πιό επικίνδυνη από τη χρόνια περιοδοντίτιδα. Χαρακτηρίζεται απο την πολύ γρήγορη κλιμάκωση των συμπτωμάτων και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιού μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ευτυχώς η οξεία περιοδοντίτιδα είναι συνήθως εντοπισμένη επηρεάζοντας λίγα μόνο δόντια. Αν όμως είναι γενικευμένη, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη απώλεια δοντιών. Συνήθως η ταχέως εξελισσόμενη επιθετική περιοδοντίτιδα οφείλεται σε κληρονομικά αίτια ή προβλήματα υγείας που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Άλλοι τύποι Παθήσεων των Ούλων

Οξεία Ελκονεκρωτική Ουλίτιδα

Η Οξεία Ελκονεκρωτική Ουλίτιδα (Acute Necrotizing Ulcerative Gingivitis - ANUG) είναι μια σοβαρή και επώδυνη μορφή περιοδοντικής πάθησης, που προκαλεί βαθείς εξελκώσεις των ούλων. Συνήθως προκαλείται από ελλιπή διατροφή σε συνδυασμό με κακή στοματιή υγιεινή, και οδηγεί σε νέκρωση του ουλικού ιστού.

Ουλίτιδα της Κύησης

Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα κατά την εγκυμοσύνη. Η πάθηση σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της εγκύου σε συνδυασμό με μειωμένη οδοντιατρική φροντίδα.

Αποφλοιωτική Ουλίτιδα

Μιά απο τις πιό σπάνιες αλλά και πιό επώδυνες παθήσεις των ούλων είναι η αποφλοιωτική ουλίτιδα. Η πάθηση προσβάλλει κυρίως γυναίκες κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, και είναι εξαιρετικά επώδυνη καθώς χαρακτηρίζεται από αποκόλληση των εξωτερικών στρωμάτων του ουλικού ιστού.

Περιοδοντικό Απόστημα

Το περιοδοντικό απόστημα δημιουργείται συνήθως όταν υπάρχει πρόβλημα περιοδοντίτιδας ή λόγω μόλυνσης μετά από ένα τραυματισμό των ούλων. Μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη και απώλεια οστού από τη γνάθο.

Υφίζηση Ούλων

Η υφίζηση των ούλων είναι ουσιαστικά η υποχώρηση τους χαμηλότερα από το φυσιολογικό όριο με αποτέλεσμα την αποκάλυψη της ρίζας του δοντιού, την εμφάνιση υπερευαισθησίας, και την αύξηση του κινδύνου απώλειας του δοντιού.

Περιστεφανίτιδα

H Περιστεφανίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από τη μόλυνση του ουλικού ιστού γύρω από τη μύλη ενός δοντιού που έχει ανατείλει μερικώς. Η ανάπτυξη περιστεφανίτιδας είναι μία από τις συχνότερες αιτίες για την εξαγωγή ενός φρονιμήτη.

  επόμενο άρθρο → Ουλίτιδα & Περιοδοντίτιδα • Τα Στάδια της Περιοδοντικής Νόσου


DontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2017, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.