DontiaStoma.gr
Τεχνητές Οδοντοστοιχίες και Στοματίτιδα
Τεχνητή Οδοντοστοιχία - Στοματίτιδα

Στοματίτιδα από Τεχνητή Οδοντοστοιχία

Η εμφάνιση στοματίτιδας είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε άτομα που φορούν ολικές τεχνητές οδοντοστοιχίες, κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Πρόκειται για μια μορφή μυκητίασης του στόματος που οφείλεται στην υπερβολική ανάπτυξη του μύκητα Candida albicans και εκδηλώνεται με φλεγμονή των ούλων ή/και της υπερώας (ουρανίσκου).

Αίτια Πρόκλησης Στοματίτιδας Λόγω Τεχνητής Οδοντοστοιχίας

Ο μύκητας Candida Albicans βρίσκεται φυσιολογικά στο στόμα πολλών ανθρώπων αλλά δεν προκαλεί προβλήματα όσο ο πληθυσμός του βρίσκεται υπό έλεγχο μέσω του φυσικού ανταγωνισμού με τους υπόλοιπους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο στόμα.

Οποιαδήποτε κατάσταση διαταράξει την φυσιολογική ισορροπία του οικοσυστήματος του στόματος μπορεί να αποτελέσει δυνητικά αιτία στοματίτιδας. Αυτό συμβαίνει συχνότερα σε άτομα που χρησιμοποιούν τεχνητές οδοντοστοιχίες, λόγω προβλημάτων από την χρήση της μασέλας σε συνδυασμό με την συνήθως μεγάλη ηλικία όσων τις χρησιμοποιούν.

Γενικά η στοματίτιδα από οδοντοστοιχίες οφείλεται σε:

  • Ελλιπή στοματική υγιεινή. Αν το στόμα αλλά και η μασέλα δεν καθαρίζεται επιμελώς, οι μικροοργανισμοί του στόματος πολλαπλασιάζονται.
  • Τεχνητές οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν σωστά. Τροφές εισχωρούν στα κενά ανάμεσα στη μασέλα και τα ούλα επιτρέποντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
  • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σε άτομα μεγάλης ηλικίας δυσκολεύει την καταπολέμηση και έλεγχο της ανάπτυξης των μικροβίων του στόματος.
  • Συχνή/Μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών. Η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών από άτομα μεγάλης ηλικίας επηρεάζει την ισορροπία της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας ευνοώντας την ανάπτυξη μυκήτων που προκαλούν στοματίτιδα.

Η εμφάνιση στοματίτιδας είναι συχνότερη στις τεχνητές οδοντοστοιχίες άνω γνάθου, που καλύπτουν μεγαλύτερη περιοχή του στόματος (ούλα και ουρανίσκο) σε σχέση με αυτές της κάτω γνάθου (μόνο ούλα). Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η στοματίτιδα από οδοντοστοιχίες εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες καθώς και σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Συμπτώματα Στοματίτιδας από Οδοντοστοιχία

Συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή ερυθρών πλακών με βελούδινη υφή κάτω από τις τεχνητές οδοντοστοιχίες, συχνότερα στην περιοχή της άνω οδοντοστοιχίας, την υπερώα και τα ούλα. Αυτός ο τύπος στοματίτιδας είναι γνωστός σαν ‘χρόνια ερυθηματώδης μυκητίαση’.

Μπορεί επίσης να δημιουργηθούν μικρά έλκη ή υπόλευκες περιοχές στα ούλα ή τον ουρανίσκο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει αίσθηση καψίματος (καυσαλγία) ή και πόνος κυρίως όταν βάζουμε ή βγάζουμε την οδοντοστοιχία.

Πρόληψη Στοματίτιδας από Οδοντοστοιχία

Οι οδηγίες που ακολουθούν μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης στοματίτιδας που να οφείλεται στη χρήση τεχνητής οδοντοστοιχίας:

  • Πλένετε τακτικά την οδοντοστοιχία σας και το στόμα σας. Βουρτσίζετε την μασέλα σας για να απομακρυνθούν υπολείμματα τροφών και μικροβιακής πλάκας.
  • Μην φοράτε την μασέλα κατά την διάρκεια του ύπνου. Εμποτίζετε την μασέλα σας σε καθαριστικό διάλυμα για οδοντοστοιχίες.
  • Περιορίστε τη χρήση αντιβιοτικών. Χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά μόνο μετά από σύσταση του γιατρού σας και μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
  • Επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ή και συχνότερα αν παρατηρήσετε κάποιο ασυνήθιστο ερεθισμό στους ιστούς του στόματος.
  • Αν η οδοντοστοιχία σας αρχίσει να κουνιέται, χρειάζεται αναγόμωση (γέμισμα μασέλας) από τον οδοντίατρο για να αποφύγετε ερεθισμό και τραυματισμό των ούλων.

Διαβάστε περισσότερα για την φροντίδα και τον καθαρισμό των τεχνητών οδοντοστοιχιών.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση Στοματίτιδας από Οδοντοστοιχία

Για την αντιμετώπιση και θεραπεία μιας στοματίτιδας που έχει προκληθεί από τη χρήση τεχνητής οδοντοστοιχίας μπορεί να χρειαστούν:

  • Απολύμανση της οδοντοστοιχίας
  • Βελτίωση της στοματικής υγιεινής. Χρήση αντιμικροβιακού στοματοπλύματος
  • Μείωση της χρήσης της μασέλας μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή
  • Επιδιόρθωση (αναγόμωση) της οδοντοστοιχίας αν δεν εφαρμόζει σωστά
  • Χρήση αντιμυκητιασικών σκευασμάτων
  • Περιορισμός λήψης αντιβιοτικών

Διαβάστε περισσότερα για την θεραπεία της στοματίτιδας.

  Επόμενη Σελίδα → Σπασμένη Οδοντοστοιχία - Επιδιόρθωση Σπασμένης Μασέλας



DontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2022, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.