DontiaStoma.gr
Αλατόνερο και Ουλίτιδα

Αλατόνερο για Θεραπεία Ουλίτιδας

Το αλατόνερο για την ουλίτιδα αποτελεί μία από τις παραδοσιακές θεραπείες για τα προβλήματα των ούλων και γενικά του στόματος. Σε αντίθεση όμως με άλλα ΄γιατροσόφια΄η χρήση του αλατόνερου για συγκεκριμένους θεραπευτικούς σκοπούς έχει επιστημονική βάση και όχι μόνον είναι αποδεκτή αλλά και συστήνεται από τους οδοντιάτρους.

Πως βοηθάει το αλατόνερο στην ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα είναι μία μόλυνση των ούλων από τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας που οδηγεί σε φλεγμονή των ουλικών ιστών, σταδιακή αποκόλληση των ούλων από τα δόντια, περιοδοντίτιδα και δημιουργία αποστημάτων. Η κακή στοματική υγιεινή είναι η συνηθέστερη αιτία ουλίτιδας.

Το χλιαρό αλατόνερο έχει αντιμικροβιακή δράση και χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση και θεραπεία της ουλίτιδας και άλλων φλεγμονών του στόματος αλλά και για την γρηγορότερη μετεγχειρητική επούλωση τραυμάτων στό στόμα μετά από μια εξαγωγή ή κάποια χειρουργική οδοντιατρική επέμβαση.

Πώς λειτουργεί προστατευτικά το αλατόνερο;

Το αλατόνερο λειτουργεί με 2 βασικούς τρόπους, καταπολεμώντας τα μικρόβια του στόματος και μειώνοντας το πρήξιμο, προσφέροντας προστασία από μολύνσεις αλλά και ανακούφιση από τον πόνο.

Επιστημονικά, οι ιδιότητες αυτές του αλατόνερου οφείλονται στην ρύθμιση του pH και στο φαινόμενο της ώσμωσης. Λόγω του ωσμωτικού φαινομένου όταν 2 διαλύματα διαφορετικής συγκέντρωσης χωρίζονται από μια ημιπερατή μεμβράνη, τότε παρατηρείται μετακίνηση υγρού (διαλύτη) μέσω της μεμβράνης από την πλευρά με την μικρότερη συγκέντρωση προς την πλευρά με την μεγαλύτερη συγκέντρωση, σε μιά προσπάθεια εξισορρόπησης τους.

Αντιμικροβιακή δράση του αλατόνερου

Η μεμβράνη που περιβάλλει ένα μικρόβιο αποτελεί μια μορφή ημιπερατής μεμβράνης. Όταν τα μικρόβια βρεθούν μέσα σε αλατόνερο (που είναι ένα διάλυμα υψηλής συγκέντρωσης χλωριούχου νατρίου) παρατηρείται μετακίνηση νερού από το εσωτερικό των κυττάρων των μικροβίων προς το αλατόνερο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αφυδάτωση των κυττάρων των μικροβίων παρεμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό τους ή ακόμη και προκαλώντας τον θάνατο τους. Επίσης, τα επιβλαβή μικρόβια του στόματος αναπτύσσονται ταχύτερα σε όξινο περιβάλλον. Το αλατόνερο, σαν ουδέτερο άλας, ρυθμίζει το pH του στόματος επιβραδύνοντας την ανάπτυξη τους.

Με αυτούς τους τρόπους το αλατόνερο λειτουργεί ευεργετικά κατά της ουλίτιδας εμποδίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξη των μικροβίων της οδοντικής πλάκας (παρόμοια με ένα ήπιο φαρμακευτικό αντιμικροβιακό στοματόπλυμα). Παρόμοια, οι τακτικές πλύσεις με αλατόνερο μετά από μια εξαγωγή δοντιού προστατεύουν το σημείο του τραύματος από μολύνσεις, βοηθώντας στην γρηγορότερη επούλωση του.

Αντιφλεγμονώδης δράση του αλατόνερου

Βάσει του ίδιου μηχανισμού, όταν υπάρχει μια πρήξιμο και φλεγμονή στα ούλα (δηλαδή συσσώρευση υγρών στα ουλικά κύτταρα), το αλατόνερο απορροφά υγρά μειώνοντας έτσι το πρήξιμο. Παράλληλα η μείωση του πρηξίματος μειώνει την πίεση στους ιστούς και προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο.

Πώς να χρησιμοποιώ το αλατόνερο;

  • Διαλύστε καλά ½ έως 1 κουταλιά μαγειρικό αλάτι σε ένα ποτήρι χλιαρό (όχι καυτό) νερό.
  • Βάλετε αρκετό αλατόνερο στο στόμα, αλλά μην το γεμίσετε.
  • Ανακινείστε το αλατόνερο στο στόμα ώστε να φθάσει σε όλα τα σημεία για περίπου 30-45 δευτερόλεπτα.
  • Φτύστε το αλατόνερο και επαναλάβετε μερικές φορές. (Προσοχή: Μήν το καταπίνετε)
  • Τέλος, ξεπλύνετε το στόμα σας με καθαρό νερό.
  • Επαναλάβετε την διαδικασία 2-3 φορές την ημέρα.

Είναι ααφαλής η χρήση αλατόνερου;   •   Προφυλάξεις

Μπορώ να χρησιμοποιώ αλατόνερο καθημερινά για πρόληψη της ουλίτιδας;

Το αλατόνερο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν υπάρχει κάποια φλεγμονή ή μέχρι να επουλωθεί ένα τραύμα στο στόμα.

Η μακροχρόνια συνεχής χρήση αλατόνερου δεν συνιστάται (παρότι έχει όντως προληπτική δράση για την ουλίτιδα) γιατί μπορεί να προκαλέσει απώλεια μεταλλικών αλάτων από την επιφάνεια των δοντιών αδυνατίζοντας την αδαμαντίνη (σμάλτο των δοντιών) και αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.

H συχνή χρήση αλατόνερου μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση όχι μόνον στα μικρόβια αλλά και στα κύτταρα των υγιών ούλων, αποδυναμώνοντας τα και κάνοντας τα πιο ευπρόσβλητα στα μικρόβια της οδοντικής πλάκας. Επίσης, επιβαρύνεται η λειτουργία των νεφρών και υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστεί ανισορροπία των ηλεκτρολυτών με επικίνδυνες συνέπειες.

Σε περίπτωση εξαγωγής δοντιού, δεν χρησιμοποιούμε αλατόνερο πριν συμπληρωθούν 24 ώρες, για να προλάβει να σταθεροποιηθεί ο θρόμβος αίματος και να λειτουργήσει ο φυσιολογικός επουλωτικός μηχανισμός του οργανισμού, αποφεύγοντας την εμφάνιση επιπλοκών όπως το ξηρό φατνίο.

Το αλατόνερο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για το βούρτσισμα των δοντιών γιατί είναι αποτριπτικό και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο σμάλτο. Η χρήση αλατόνερου για λεύκανση των δοντιών (όπως προτείνεται από κάποια άρθρα) είναι επικίνδυνη για τα δόντια.

Αρκεί το αλατόνερο για θεραπεία της ουλίτιδας;

Αν πρόκειται για μια ήπια ουλίτιδα που έχει εκδηλωθεί με ένα ελαφρύ ερεθισμό των ούλων,μερικές στοματοπλύσεις με αλατόνερο κάθε μέρα σε συνδυασμό με προσεκτική στοματική υγιεινή (βούρτσισμα και νήμα) μπορεί να είναι πράγματι αρκετές για να θεραπευθεί η ουλίτιδα.

Αν όμως υπάρχει έντονη εκτεταμένη φλεγμονή των ούλων και συμπτώματα περιοδοντίτιδας (πχ. θύλακες στα ούλα) ή απόστημα δοντιού, δεν υπάρχει περίπτωση μόνο το αλατόνερο να προσφέρει θεραπεία. Ακόμη και αν το αλατόνερο δώσει μια προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο, θα πρέπει να επισκεφθούμε οδοντίατρο το ταχύτερο δυνατόν. Η περιοδοντίτιδα και τα αποστήματα χρειάζονται οπωσδήποτε ιατρική αντιμετώπιση και θεραπεία από οδοντίατρο.

  επόμενο άρθρο → Ουλίτιδα • Θεραπεία • Αντιμετώπιση



DontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2022, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.