DontiaStoma.gr
Απονεύρωση Δοντιού

Πόνος μετά από Απονεύρωση Δοντιού  •  Πιθανές αιτίες

Όταν υπάρχει ενα οδοντιατρικό πρόβλημα που απαιτεί ενδοδοντική θεραπεία, συνήθως υπάρχει ήδη έντονος πόνος και ερεθισμός των περιοδοντικών ιστών. Η ίδια η διαδικασία της απονεύρωσης και ιδίως ο μηχανικός και χημικός καθαρισμός των ριζικών σωλήνων μπορεί να προκαλέσει επίσης κάποιο ερεθισμό στους ιστούς γύρω απο το δόντι.

Μια ελαφριά ενόχληση για λίγες ημέρες μετά απο μια απονεύρωση δεν είναι λοιπόν κάτι ανησυχητικό, αλλά η επανεμφάνιση έντονου πόνου που δεν υποχωρεί μπορεί να είναι ένδειξη επιπλοκών.

Πότε ο πόνος μετά από μια απονεύρωση είναι ένδειξη επιπλοκών;

Είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια μικρή ενόχληση και ελαφρύς πόνος για λίγες ημέρες μετά την απονεύρωση, ιδιαίτερα αν προϋπήρχε έντονος πόνος πριν την επέμβαση. Το δόντι μπορεί να είναι ευαίσθητο κατά τη μάσηση, ή μπορεί να υπάρχει ακόμη ελαφρό οίδημα που γρήγορα όμως υποχωρεί.

Πολλοί ασθενείς αναρωτούνται πώς είναι δυνατόν να πονάει το δόντι αφού έχει ήδη απονευρωθεί. Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι το ίδιο το δόντι που πονάει αλλά οι περιβάλλοντες ιστοί (εκτός βέβαια απο την περίπτωση μιας ημιτελούς απονεύρωσης που δεν έχει αφαιρεθεί πλήρως το νεύρο). Πάντως η εμφάνιση έντονου πόνου και μετά την απονεύρωση είναι ένδειξη πιθανών επιπλοκών και ίσως μιας αποτυχημένης ενδοδοντικής θεραπείας. Οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν την εκδήλωση ισχυρού πόνου μετά απο απονεύρωση είναι :

  • Ερεθισμός των περιοδοντικών ιστών. Η διαδικασία της απονεύρωσης μπορεί να ΄ταλαιπωρήσει΄τους ιστούς γύρω απο το δόντι με αποτέλεσμα να υπάρχει σχετική δυσφορία και πόνος για μερικές ημέρες μετά την θεραπεία. Η υπερέκταση των ενδοδοντικών ρινών έξω απο το ακρορίζιο και η επαφή τους με το οστό είναι η πιο συνήθης αιτία ερεθισμού.
  • Στείρο περιακροριζικό απόστημα. Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί γύρω απο τη ρίζα του δοντιού μια μορφή στείρου αποστήματος όπου το συσσωρευμένο υγρό δεν προέρχεται απο τη δράση των μικροβίων αλλά συγκεντρώνεται καθώς μικρές ποσότητες του υγρού που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και την αποστείρωση των ριζικών σωλήνων πιέζεται πέρα από το άκρο της ρίζας και διαφεύγει στο χώρο μεταξύ ρίζας και οστού. Η πίεση στους ιστούς γύρω από τις ρίζες των δοντιών αυξάνεται, προκαλώντας πόνο και μερικές φορές οίδημα. Ο οδοντίατρος πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει υγρό γύρω από τις ρίζες πριν την τελική έμφραξη του δοντιού.
  • Βρουξισμός και κακή σύγκλειση. Η άσκηση έντονης πίεσης λόγω βρουξισμού (τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών) ή κακής σύγκλεισης των δοντιών είναι μια άλλη πιθανή αιτία του πόνου μετά την ενδοδοντική θεραπεία.
  • Αποτυχημένη ενδοδοντική θεραπεία. Αν ένα δόντι που έχει υποστεί ενδοδοντική θεραπεία συνεχίζει να προκαλεί έντονο πόνο που δεν υποχωρεί σταδιακά με την πάροδο των ημερών, αυτό είναι συνήθως σημάδι ύπαρξης επιπλοκών της απονεύρωσης που μπορούν να οδηγήσουν σε αποτυχία της θεραπείας και την ανάγκη για επανάληψη της ή για εξαγωγή του δοντιού.

Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές που προκαλούν πόνο οφείλονται σε:

  • Ελλιπή καθαρισμό του δοντιού με αποτέλεσμα να παραμένουν υπολείμματα μολυσμένου ιστού στο εσωτερικό του.
  • Ελλιπή αφαίρεση του νεύρου του δοντιού.
  • Διάτρηση της ρίζας του δοντιού κατά τη διαδικασία καθαρισμού των ριζικών σωλήνων.
  • Ελλιπή έμφραξη των ριζικών σωλήνων.
  • Μη πλήρη εξάλειψη του ακροριζικού αποστήματος πριν τη σφράγιση των ριζικών σωλήνων.
  • Επιμόλυνση του δοντιού ή του περιοδοντίου κατά τη διαδικασία της απονεύρωσης.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι να παραμένει ή μόλυνση του δοντιού και να συνεχίζεται το αίσθημα του πόνου. Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη για να επανεκτιμήσει την κατάσταση του δοντιού, αν αισθάνεστε επίμονο πόνο μετά από μια απονεύρωση.

Τι μπορείτε να κάνετε για την ανακούφιση του πόνου μετά απο μια απονεύρωση;

  • Ο φυσιολογικός πόνος που μπορεί να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της ενδοδοντικής θεραπείας ή μετά απο την απονεύρωση συνήθως αντιμετωπίζεται επαρκώς με ένα κοινό παυσίπονο. Αν ο πόνος είναι σχετικά έντονος ο οδοντίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ισχυρότερο αναλγητικό ή/και αντιφλεγμονώδες σκεύασμα για την ανακούφιση από τον πόνο.
  • Κάντε πλύσεις με χλιαρό αλατόνερο.
  • Προτιμείστε μια δίαιτα με μαλακές τροφές για τουλάχιστον δύο ημέρες.
  • Αποφύγετε να μασάτε με το απονευρωμένο δόντι για μερικές ημέρες μέχρι να επουλωθούν οι περιοδοντικοί ιστοί.
  • Αν νοιώθετε ότι τα δόντια σας δεν ‘πατάνε’ σωστά μετά την αποκατάσταση του απονευρωμένου δοντιού πρέπει να ενημερώσετε τον οδοντίατρο σας.
  • Αν ο πόνος είναι πολύ έντονος και δεν υποχωρεί επισκεφθείτε το οδοντίατρο σας για εξέταση και διερεύνηση της αιτίας του πόνου. Στις περισσότερες περιπτώσεις μια μικρή προσαρμογή για τη διόρθωση της σύγκλεισης είναι αρκετή για να σταματήσουν τα συμπτώματα.

Επιπλοκές

Σε ενα πολύ μικρό ποσοστό των περιστατικών, μπορεί να εμφανιστεί έντονος πόνος μερικές μέρες μετά απο την απονεύρωση ο οποίος να αποτελεί ένδειξη επιπλοκών της απονεύρωσης. Η αντιμετώπιση τους αναλύεται στην επόμενη σελίδα γύρω απο τις Επιπλοκές Απονεύρωσης – Αποτυχία της Ενδοδοντικής Θεραπείας.


  επόμενο άρθρο → Επιπλοκές Απονεύρωσης • Αποτυχία της Ενδοδοντικής Θεραπείας



DontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2022, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.