DontiaStoma.gr
Μυκητιασική Στοματίτιδα

Μυκητιασική Στοματίτιδα • Μύκητες στο Στόμα

Η μυκητιασική στοματίτιδα, ή απλά μυκητίαση του στόματος, είναι μια μόλυνση των βλεννογόνων του στόματος και της γλώσσας από μύκητες, και αποτελεί την πιο τυπική μορφή στοματίτιδας.

Η πάθηση είναι γνωστή και σαν στοματική καντιντίαση επειδή προκαλείται συνήθως από ένα τύπο ζυμομύκητα με την ονομασία Candida Albicans (αν και μερικές φορές εμπλέκονται και άλλα στελέχη μυκήτων).

Τύποι Στοματίτιδας

Με τον όρο στοματίτιδα χαρακτηρίζονται όλες οι φλεγμονώδεις καταστάσεις του βλεννογόνου του στόματος. Οι πιο συχνές στοματίτιδες είναι:

Τί είναι η Μυκητίαση στο Στόμα (Μυκητιασική Στοματίτιδα) ;

Ο μύκητας Candida Albicans βρίσκεται στη φυσιολογική χλωρίδα του στόματος πολλών ανθρώπων χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Η μυκητιασική στοματίτιδα εκδηλώνεται όταν ο Candida Albicans αρχίζει να πολλαπλασιάζεται υπέρμετρα προκαλώντας μόλυνση του στόματος.

Η μυκητίαση είναι μια επιφανειακή λοίμωξη που επηρεάζει το εσωτερικό των παρειών, τα ούλα, τον ουρανίσκο, το λαιμό, και κυρίως τη γλώσσα. Αν και μπορεί να εκδηλωθούν σε όλες τις ηλικίες, οι μυκητιάσεις είναι πιο συχνές στα μωρά, τους ηλικιωμένους, και στα άτομα με αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μυκητιασική στοματίτιδα δεν είναι μια επικίνδυνη κατάσταση για άτομα με καλή γενική υγεία. Με σωστή ιατρική φροντίδα, θεραπεύεται μέσα σε διάστημα μιάς με δύο εβδομάδων. Αλλά, σε ασθενείς με AIDS, άτομα σε ανοσοκαταστολή, ή μετά από χημειοθεραπεία, η μόλυνση μπορεί να επεκταθεί εύκολα σε άλλα όργανα, όπως οι πνεύμονες, και να γίνει επικίνδυνη για τη ζωή.

Συπτώματα Μυκητίασης – Πως μοιάζει η Μυκητιασική Στοματίτιδα;

Τα συμπτώματα που ακολουθούν χαρακτηρίζουν την πιό κοινή μορφή της πάθησης που είναι η Οξεία Ψευδομεμβρανώδης Μυκητίαση.

  • 'Ασπρη γλώσσα με ελαφρά ανυψωμένες λευκές ή λευκοκίτρινες μαλακές πλάκες που αποκολλώνται εύκολα.
  • Εμφανίζονται πρώτα στη γλώσσα και μετά απλώνονται στο υπόλοιπο στόμα (ούλα, εσωτερικό παρειών, ουρανίσκο, λαιμό).
  • Αν ξύσουμε και αφαιρέσουμε το λευκό στρώμα που καλύπτει το σημείο της προσβολής αποκαλύπτεται μια ερυθρή φλεγμονώδης επιφάνεια που μπορεί να αρχίσει να αιμορραγεί ελαφρά.
  • Συνήθως η μυκητίαση δεν προκαλεί πόνο πέρα από μια μικρή ενόχληση. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις τα έλκη που δημιουργούνται γίνονται επώδυνα όταν απομακρυνθεί η επιφανειακή λευκή στιβάδα και ερεθιστούν, κυρίως κατά τη μάσηση και το βούρτσισμα των δοντιών.

Τα συμπτώματα άλλων μορφών μυκητίασης είναι :

  • Χρόνια Υπερπλαστική Μυκητίαση : ασυμπτωματικές λευκές πλάκες καλά προσφυόμενες στη γλώσσα και την παρειά που δεν αποκολλώνται εύκολα.
  • Χρόνια Ατροφική (Ερυθηματώδης) Μυκητίαση : κόκκινες πλάκες με βελούδινη υφή (συνήθως εμφανίζεται κάτω από τεχνητές οδοντοστοιχίες).

Άλλα λιγότερο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα καψίματος στο στόμα ή το λαιμό (καυσαλγία) ή προβλήματα γεύσης. Αν η μυκητίαση επεκταθεί από το στόμα στο λαιμό, μπορεί να εκδηλωθεί πόνος στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση, και σε σοβαρές περιπτώσεις πυρετός. Σε ορισμένες περιπτώσεις η καντιντίαση του στόματος μπορεί να συνοδεύεται από σκασίματα στα άκρα των χειλέων (γωνιακή χειλίτιδα).

Στα μωρά είναι αρκετά συνηθισμένη η εκδήλωση στοματίτιδας μυκητιασικής προέλευσης στις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά των ενηλίκων. Λόγω της ενόχλησης το μωρό μπορεί να είναι ανήσυχο, να κλαίει συχνά, και να δυσανασχετεί κατά το τάισμα.

Η διάγνωση της Μυκητίασης στο Στόμα

Η διάγνωση από τον οδοντίατρο της στοματίτιδας που οφείλεται σε μύκητες βασίζεται κυρίως στην κλινική της εικόνα με τις χαρακτηριστικές λευκές πλάκες που αναπτύσσονται στις επιφάνειες του βλεννογόνου του στόματος. Αν χρειαστεί ο οδοντίατρος παραπέμπει τον ασθενή σε ένα ειδικό Στοματολόγο για να γίνει μικροσκοπική ιστολογική εξέταση ή μικροβιακή καλλιέργεια και να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για μυκητίαση, αποκλείοντας άλλες πιθανές αιτίες, και να εντοπιστεί το στέλεχος που την προκάλεσε.

Αν ένας ασθενής εμφανίζει επανειλημμένες και επίμονες προσβολές από μυκητιασική στοματίτιδα, ο στοματολόγος μπορεί να συστήσει επιπρόσθετες κλινικές εξετάσεις για να διερευνηθεί η ύπαρξη κάποιας άλλης νόσου που την προκαλεί, ή και βιοψίας όταν συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα για να αποκλειστεί η πιθανότητα καρκίνου του στόματος.

  επόμενη σελίδα → Αιτίες • Θεραπεία Μυκητιασικής Στοματίτιδας




DontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2022, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.